BIH

Zašto je iz Tužilaštva BiH procurio Čauševićev iskaz?

Nova politička afera potresa bh. pravosuđe

Autor:M. AŠČIĆ

6.3.2015

Tužilaštvo BiH mora ispitati kako je iz te institucije u javnost procurio iskaz koji je Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, nakon hapšenja dao ovoj pravosudnoj instituciji, a objavljen je nedavno na pojedinim portalima, kaže za "Dnevni avaz" Čauševićev advokat Asim Crnalić.

Bez optužnice

Čaušević je u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) "Pandora" uhapšen sredinom prošle godine pod sumnjom da je s ukupno 53 osobe oštetio budžet BiH za višemilionski iznos. No, njega je nakon dva mjeseca pritvora Tužilaštvo BiH pustilo na slobodu, navodeći da je on pristao na saradnju s ovom institucijom.

Ali, postupajući tužioci u ovom predmetu Dubravko Čampara i Oleg Čavka, iako je prošlo skoro pola godine, još nisu završili istragu niti podigli optužnicu.

Dio iskaza u kojem Čaušević spominje političke funkcionere, među kojima su Milorad Dodik, Aleksandar Džombić, Dragan Čović, rahmetli Sulejman Tihić, Nikola Špirić, objavljen je na portalu novinske agencije Patria. Crnalić kaže da ne zna ko je dao ovaj iskaz medijima, ali da, sigurno, ni on ni njegov branjenik nisu.

pandora-38-is-asim-crnalic

Foto: Arhiva (Crnalić: Radi se o službenoj tajni)

- Ja iskaz nisam ni imao, dok Čaušević od toga nema nikakvu korist. Njemu je tim iskazom nanesena velika šteta. Ugrožena je sigurnost njega i njegove porodice. On je zgranut tim činom. Nije očekivao da će iskaz ugledati svjetlost dana, jer postupak u Tužilaštvu još nije ni okončan - kaže Crnalić.

Ko je dao

On ističe da je riječ o novoj aferi koja potresa pravosuđe te da Tužilaštvo sve mora utvrditi i dobro ispitati.

dubravko-campara-2012

Foto: Arhiva (Čampara: Postupajući tužilac)

Indikativno je i to, kako navode pojedini mediji, da postoje informacije kako je Čauševićev iskaz koristio Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, tokom pregovora o formiranju vlasti, a u svrhu pritiska na Čovića, ali i u frakcijskim borbama unutar SDA. Ne bi bilo prvi put da se pravosudni procesi koriste u političke svrhe, a vrijeme objavljivanja iskaza upravo na to ukazuje.  

- Tužilaštvo mora ispitati kako je iskaz objavljen na Patriji. Kako su ga dobili, ko im je to dostavio, jer taj iskaz predstavlja službenu tajnu. Mora se otkriti i motiv, jer kako ključne stvari mogu curiti iz Tužilaštva BiH? Kome je to u interesu? Odbrani, svakako, nije - kaže Crnalić.

Crnalić: Nemam ništa sa SDA

Crnalić je jučer oštro demantirao pisanje pojedinih medija da je on dao iskaz čelnicima SDA zbog navodne bliskosti s njima.

- To su potpune neistine. Te tvrdnje su proizvoljne. Istina je da su moji klijenti iz SDA, ali nikada nisam zastupao ovu stranku niti imam bilo šta sa SDA, niti stojim iza toga - kaže Crnalić.