BIH

Osumnjičenima za zločin u Štrpcima pritvor zamijenjen mjerama zabrane

Sud BiH

Srna

6.3.2015

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za produženje mjere pritvora, Sud Bosne i Hercegovine je jučer donio rješenje u predmetu Boban Inđić i dr. kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva, te je ukinut pritvor Bobanu Inđiću, Petku Inđiću, Novaku Polugi, Radojici Ristiću i Obradu Polugi i određene su im mjere zabrane.

Oni se, podsjećamo, sumnjiče za ubistvo 20 osoba otetih sa voza Beograd-Bar na stanici u Štrpcima 1993. godine, nakon čega su ubijeni na obali Drine u Višegradu.

Osumnjičenima su odrešene mjere zabrane napuštanje boravišta (kućni pritvor - ovlaštena lica nadležne policijske uprave vršit će svakodnevno nasumične kontrole poštivanja ove mjere); zabrana putovanja (uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine); zabrana sastajanja sa određenim osobama (osumnjičenim se zabranjuje kontaktiranje ili međusobno povezivanje, te kontaktiranje ili povezivanje sa svjedocima optužbe, uključujući i približavanje istima na udaljenosti od 100 metara).

Osumnjičenima je pritvor određen 5. decembra prošle godine, zbog mogućnosti uticaja na svjedoke ili saučesnike.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

Luka Dragičević, Boban Inđić, Petko Inđić, Vuk Ratković, Novak Poluga, Radojica Ristić, Dragan Lakić, Oliver Krsmanović, Momir Nikolić i Obrad Poluga osumnjičeni su za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.