NAUKA

Muškarci su narcisoidniji od žena

Prema analizi američkih naučnika

Fena

6.3.2015


Muškarci su narcisoidniji od žena, pokazala je analiza američkih naučnika nakon što su proučili podatke iz 355 naučnih članaka, disertacija i tehničkih priručnika u kojima je bilo uključeno više od 470 hiljada ljudi svih dobnih skupina.

Naučnici kažu da narcisoidnost ima dobre i loše strane.

- Narcisoidnost je povezana s raznim interpersonalnim disfunkcijama, uključujući nemogućnost održavanja zdrave dugoročne veze, neetičkim i agresivnim ponašanjem - kazala je vodeća autorica studije Emily Grijalva sa univerziteta u američkom Buffalu.

- Istovremeno, narcizam potiče samopouzdanje, emotivnu stabilnost i prije će izroditi vođu - dodaje Grijalva.

U svojoj meta-analizi, Grijalva i njezin tim razmatrali su tri aspekta narcizma - čelništvo/autoritet, grandioznost/ekshibicionizam i iskorištavanje/uzimanje prava.

Utvrdili su da je razlika između spolova najveća u trećoj kategoriji. 

- Rezultat sugerira da, u usporedbi sa ženama, muškarci će više iskorištavati druge i vjerovati da su posebni i da im zato pripadaju privilegije - napisala je Grijalva u časopisu Psyhological Bulletin.

Tek nešto manja je razlika u kategoriji čelništvo/autoritet, a to znači da su muškarci skloniji tome da se nameću, da vode i imaju više moći.

U aspektu grandioznost/ekshibicionizam spolovi su podjednaki. "Drugim riječima, oba spola su jednako tašta, sklona ekshibicionizmu i zadubljena u sebe", kaže Grijalva.

Ukupno, zaključili su da su muškarci narcisoidniji za četvrtinu više od žena.