BIH

Ćesko traži da se obustavi otimačina Bakirovih pajdaša!

Od Tužilaštva KS zahtijeva reakciju o prodaji "Šipada"

Autor:M. AŠČIĆ

6.3.2015

Esad Ćesko, direktor preduzeća "Šipad" d. d. Sarajevo, poziva Tužilaštvo Kantona Sarajevo da hitno zatraži privremenu mjeru kojom se zabranjuje svako daljnje postupanje sa zgradom "Šipad Export-Importa" u Titovoj ulici, koju je, kako on tvrdi, nezakonito kupila BBI banka za mizernih 3,2 miliona KM.

Sudski spor

Ćesko, koji tvrdi da je "Šipad" pravni sljednik nekadašnjeg privrednog giganta, rekao je jučer za "Avaz" da se radi o nezakonitoj prodaji s obzirom na to da se zbog vlasništva već godinama vodi sudski spor. On je podnio krivične prijave Tužilaštvu BiH i SIPA-i i protiv federalnog premijera Nermina Nikšića i još šest fizičkih i dvije pravne osobe koje su, kako kaže, umiješane u ove nelegalne radnje.

esad-cesko-sipad

Foto: Arhiva (Ćesko: Smišljena pljačka)

- Sve procedure s prodajom zgrade moraju biti hitno obustavljene. Ovo se mora zaustaviti kako ne bi došlo do upisa objekta u zemljišne knjige. Sve što je do sada urađeno, urađeno je na kriminalan način. Nisu mogli ni upisati imovinu na lice koje ne postoji, a kamoli prodati zgradu vrijednu oko 18 miliona, za bagatelnih 3,2 miliona KM - upozorava Ćesko.

On pita zašto Vlada FBiH, ako je sve čisto, nije kupila ovu nekretninu, nego je učestvovala u smišljenoj prevari da objekt bude prodat BBI banci, zbog očitih interesa grupe pojedinaca.

- Vlada FBiH plaća milione za smještaj svojih ministarstava, a zgradu u centru grada, koja ima 3.000 kvadrata, a ne 1.400, kako se tvrdi, prodala je za 3,2 miliona KM. I pticama na grani jasno je da se radi o klasičnoj prevari i kriminalu i da su ranije dogovorili da zgrada bude prodata za mizeriju BBI banci - smatra Ćesko.

Ova prodaja, naime, realizirana je protekle sedmice, a iznimno vrijedna nekretnina, ukupne površine od skoro 1.500 kvadratnih metara, prodata je BBI banci Amera Bukvića, bliskog saradnika Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH, i to za bagatelnu cijenu od 3,2 miliona maraka, odnosno po mizernoj cijeni od 2.000 KM po kvadratu.

Samim ovim činom i formalno-pravno su nastupile višestruke štetne posljedice po državu, jer je skoro pet puta umanjena vrijednost zgrade, koja, realno, iznosi oko 15 miliona KM.

Sve ispitati

U krivičnoj prijavi, koju je Ćesko poslao i na adrese ostalih pravosudnih institucija, prijavljene osobe terete se da su počinile povredu Krivičnog zakona u vezi s izvršenjem privrednog kriminala i korupcije. On traži od pravosudnih institucija koje provjeravaju sumnje u nezakonitosti u vezi s prodajom "Šipadove" zgrade da istraže i pozadinu ustupanja nekretnine Bukviću i krugu okupljenom oko Bakira Izetbegovića.

Rađeno po istoj matrici

Brutalna otimačina "Šipadove" imovine urađena je po istoj matrici kao i pljačka drugih vrijednih nekretnina na najatraktivnijim lokacijama, koje su ljudi bliski Izetbegoviću, poput fantomskog investitora Sulejmana el-Šidija, stekli za manje od 20 miliona KM.

Tako je BBI banka dobila još i "Sarajku" za 9,5 miliona KM, El-Šidi "Magros" i lokaciju na Marindvoru za dva miliona KM, hotel "Bristol" za oko šest miliona KM te hektare zemlje na Poljinama za bagatelu.