BIH

Žene sa invaliditetom dvostruko diskriminisane

Banja Luka domaćin prve konferencije

Autor:V.STEVANOVIĆ

6.3.2015

Banja Luka je domaćin prve konferencije žena sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini, koja je počela jutros u hotelu Bosna, u realizaciji Humanitarne organizacije "Partner", uz podršku TASCO projekta u BiH Inicijativama mreža, koalicija, saveza i platformi civilnog društva.

"Žene sa invaliditetom u globalnom ženskom pokretu u BiH", tema je i oslonac cjelodnevne diskusije u kojoj učestvuju i predstavnici Agencije za ravnopravnost polova BiH, Gender centar RS, Gender centar FBiH, Ženska Mreža BiH, Fondacije Cure, Udruženje omladine sa invaliditetom INFOPART, UŽI "Impuls", Vijeće za osobe sa invaliditetom pri Savjetu ministara BiH...

bl-konferencija-zena-s-invaliditetom-foto-m-dragojlovic-001

- Svrha ove konferencije je da ukaže na pitanje dvostruke diskriminacije žena sa invaliditetom - prema gender pripadnosti i invaliditetu, kao i da podstakne i ojača dijalog i saradnju između ključnih aktera promjena. Dakle,  između Mreža žena sa invaliditetom, Ženske mreže BiH, drugih ženskih organizacija, odgovornih institucija, Gender centara i istaknutih aktivistkinja - poručila je Olivera Mastikosa, ispred Humanitarne organizacije "Partner".

Prema Izvještaju o položaju žena sa invaliditetom, koje su provele sociolog Tanja Mandić Đokić i pravnica Vera Bošković, društvo ne prepoznaje i minorizuje ulogu žene sa invaliditetom u društvenom, roditeljskom i ekonomskom životu. Žene sa invaliditetom nisu prepoznate kao resurs našeg društva. Sve to negativno utiče na formiranje samosvijesti.