LIFESTYLE

Popularna igrica SIMS odlazi u historiju

Kompanija EA gasi razvojni studio Maxis Emeryville

(Dž. Č.)

6.3.2015

Kompanija EA objavila je da će zatvoriti razvojni studio Maxis Emeryville, koji je zaslužan za čuvene igrice The Sims i SimCity. Glasine o zatvaranju kružile su internetom već neko vrijeme, ali je sada i zvanično potvrđeno da je Maxis-u došao kraj.

Maxis je osnovan 1987. godine, i postao je poznat nakon što je izbacio originalni SimCity. Čuvena igrica je ovoj kompaniji donijela veliku popularnost. Maxis je 2000. godine objavio i prvi Sims. Ova igrica je uključujući i nastavke od tada prodata u više od 100 miliona kopija. Poslednji dio, Sims 4, pojavio se prošle godine i dosta dobro je prošao kod fanova, prenosi Telegraf.

Sims i SimCity su definitivno Maxisovi najpopularniji naslovi i najveći doprinos gejming svijetu. Međutim, igrice kao što su SimAnt, SimCopter i Streets of SimCity nisu postigli slavu svojih rođaka.

Vijest o zatvaranju čuvenog razvojnog studija nije veliko iznenađenje. Naime, 2013. godine rimejk SimCity-ja doživio je velike kritike od strane fanova, zbog toga što se razvojni studio fokusirao na online gejmplej, umjesto na kampanju za jednog igrača. EA inače ima naviku da zatvara kompanije čiji projekti jako loše prođu kod igrača.

Bilo kako bilo, sramota je da je studio sa ovako bogatom historijom zatvoren, i sigurno je da će fanovima pomenutih igrica ovo veoma teško pasti. Da li će se pojavljivati novi dijelovi Simsa i SimCity-ja, ostaje nam da vidimo.