BIH

Izetbegović ručao na luksuznoj jahti koja je u Turskoj poznata i zbog velikog skandala!

Turski predsjednik Erdoan primio člana Predsjedništva BiH

T. L.

6.3.2015

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) primio je u srijedu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na luksuznom brodu "Savarona“ u Istanbulu, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

Izetbegović je u Tursku otišao dok traju ključni pregovori o formiranju vlasti šest mjeseci nakon izbora, a FBiH prijeti finansijska blokada.

Kako je saopćeno, u trosatnom razgovoru razmotreni su ukupni odnosi, aktuelna situacija u BiH i na zapadnom Balkanu te su "razmijenjena mišljenja o nizu pitanja od međunarodnog značaja, uključujući i situaciju na Bliskom istoku".

Kako su prenijeli turski mediji, Izetbegovića je Erdoan primio na luksuznoj jahti, tek nakon što je otkazan susret s predsjednikom Turkmenistana Gurbangulijem Berdimuhamedovom, kojeg je turski predsjednik trebao dočekati na brodu. No, on se, kako navodi „Hurriyet“, morao vratit, te je Izetbegović došao na red i provozao se Bosforom uz pratnju vojnih brodova.

Inače, u Turskoj je jahta "Savarona", koju je dao izraditi Mustafa Kemala Ataturk, otac moderne Turske, poznata zbog velikog skandala. Nju je restaurirao Kahraman Sadikolu, turski biznismen, i dobio je na korištenje od vlade, ali vraćena je vlastima nakon što je otkriveno da je korištena za prostituciju i kriminal.

Erdoan za evropski put BiH

Predsjednik Erdoan, saopćeno je iz Predsjedništva BiH, istakao je da Turska pridaje veliku pažnju euroatlantskim integracijama i ekonomskom razvoju naše zemlje, te da će nastaviti snažno pomagati bh. ekonomiju razvojnim projektima.