BIH

OŠTETIO BOSNALIJEK Arslanagiću godina zatvora!

Osuđen sin bivšeg čelnika farmaceutske kompanije

Autor:A. Nu.

6.3.2015

Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Amara Arslanagića, jednog od direktora kompanije "Bosnalijek" i sina bivšeg direktora Edina Arslanagića, na godinu zatvora zbog zloupotreba i pronevjera u službi, saznaje "Dnevni avaz".

U presudi, koja je donesena 22. januara, tereti se za pronevjeru 71.492,43 KM od 2005. do 2009. godine! Sud ga je proglasio krivim da je radi pribavljanja protupravne imovinske koristi prisvojio novac koji mu je povjeren na radu.

- Prije odlaska na službena putovanja Arslanagić je podizao akontaciju za troškove putovanja, a po povratku nije dostavljao isprave poslovnih događaja koji su pokazivali vjerodostojnost, vrstu i obim posla – navodi se u presudi.

untitled

Foto: Faksimil (Presuda Arslanagiću)

Arslanagić je novcem kompanije plaćao letove u Pariz, Kuvajt, Frankfurt, Istanbul, Dubai... Mediji su ranije objavljivali i bankovne izvode s poslovnih kartica koje je koristio Amar Arslanagić, a kojima su plaćani mondenski hoteli i skupa putovanja. Sutkinja Jasmina  Begić naredila je da u roku od 30 dana Arslanagić mora "Bosnalijeku" vratiti novac i platiti sudske troškove.

Sud je, također, utvrdio da u ovom predmetu postoji dovoljno dokaza o krivici optuženoga te je istaknuto da postojeći dokazi potvrđuju i Arslanagićevo ranije izneseno priznanje krivice.