BIH

MOSTAR I OKOLINA Prevrnut šleper, mnoga naselja bez struje i vode

Snažni udari bure

M.Sm.

6.3.2015

Bura koja u Mostaru puše od jučer svoje ćudi je pokazala sinoć i tokom noći pogotovo u južnim dijelovima Mostara i okoline.

Tako su udari vjetra izmjereni u Meteorološkoj stanici Bijeli Brijeg u posljednja 24 sata iznosili 100 kilometara na sat, dok je jutros na Mostarskom aerodromu izmjereno 115 kilometara na sat.

Međutim, bočni udari vjetra su bili mnogo snažniji, pa je tako u neposrednoj blizini Aerodroma, u naselju Gnojnice, prevrnut šleper, a nasreću, kako nam je potvrđeno u policiji, ozlijeđenih osoba nije bilo, jer je vozilo bilo parkirano.

bura-mo-2

Inače, u prigradskim naseljima Kočine, Gnojnice, Dračevice, Blagaj te na Bišću Polju, skoro svi saobraćajni znakovi su uništeni usljed snažne bure, a po cestama iam oborenog drveća i šiblja. U mnogim naseljima u prekidu je opskrba električnom energijom, ali i vodom.

Ipak, najteže je u Podveležju, gdje su usljed snježnih nanosa i leda na cesti ostali zaglavljeni autobus i kombi «Mo-busa».

Kako nam je rekao direktor «Mo-busa», pokušaji da se vozila izvuku jutros nisu uspjeli, jer je neophodno da ekipe na terenu očiste put, kako bi se saobraćaj mogao normalizirati.

bura-mo-3