CRNA HRONIKA

Tužilaštvo proširilo istragu na 32 službenika Centralne banke u slučaju krađe 600.000 maraka

U Sudu BiH održano ročište u slučaju Nedžada Bajraktarevića

Autor:M. AŠČIĆ

6.3.2015

U Sudu BiH jutros je održano ročište po prijedlogu Tužilaštva da se uhapšenom službeniku Centralne banke BiH Nedžadu Bajraktareviću koji je otuđio 600.000 KM iz CB BiH produži pritvor za još tri mjeseca.

Postupajući tužilac Ismet Šuškić kazao je da je istraga u ovom predmetu proširena na još 32 službenika CB BiH zbog nesavjesnog rada u službi protiv kojih je SIPA nedavno podnijela krivične prijave.

On je dodao da je već ispitano 19 osumnjičenih, te da ih je ostalo još 13. Rekao je da postoji osnovana sumnja da je Bajraktarević jedan dio novca sakrio, a da je prema navodima OSA-e, novac trošio na njemu blisku osobu koja će takođe biti ispitana.

Novo priduženje pritvora je zatraženo zbog bojazni da bi na slobodi Bajraktarević mogao uticati na svjedoke koji nisu ispitani.

Tužilac Šuškić je najavio da će istraga biti završena za mjesec dana nakon čega će biti poznata konačna tužilačka odluka.

Bajraktarevićev novi advokat Muhidin Kapo kazao je da nema nikakvog razloga za produženje pritvora, jer je Bajraktarević već na prvom ročištu prizano da je uzeo novac. On je naglasio da njegov klijent novac nije sakrio, te "da novca nema jer ga je potrošio".