GLOBUS

Danci žele pripojiti jug Švedske i proglasiti da "Velikim Kopenhagenom"

Veličina je bitna

Fena

6.3.2015

Danska želi ojačati svoj turizam time što bi južni dio Švedske - regiju Skåne - proglasila ‘Velikim Kopenhagenom,’ kako bi se glavni grad te države bolje natjecao s drugim gradskim destinacijama diljem svijeta.

- Veličina je bitna, rekao je gradonačelnik Kopehnagena Frank Jensen.

- Kao ‘Veliki Kopenhagen,’ možemo pokazati da je to nešto posebno - pokušavamo stvoriti zajednički identitet u kojem se može prepoznati cijela regija, a i regija Skåne bi ojačala svoju poziciju kada bi se tako profilirala.

Danci računaju na potporu Šveđana u takvoj ‘kolaboraciji.’ Rast u istočnoj Danskoj i južnoj Švedskoj je znatno niži nego u sličnim gradovima, poput Stockholma, Amsterdama ili Hamburga.

- Zajedno bi imali 3,8 milijuna ljudi, 11 sveučilišta s 150.000 studenata i brojnim doktoratima, pa ćemo izgledati kao zanimljivo mjesto za postaviti evropsko ili skandinavsko sjedište svoje kompanije, vjeruje Jensen.

Ta regija već sad ima ime - Öresund na švedskom ili Øresund na danskom, u kojoj se nalaze Skåne i danski otok Zealand, na kojem je izgrađen Kopenhagen. Ta regija proizvodi čak četvrtinu zajedničkog BDP-a Švedske i Danske, no niko izvan te dvije države nije čuo za nju.

Dvije strane povezane su mostom Oresund, a sa švedske strane nalazi se grad Malmo, treći najveći u toj državi. Građani Malmoa, očekivano, nisu oduševljeni danskom inicijativom.

- Nemam baš dojam, u sadašnjoj situaciji, da smo spremni ostaviti Malmo iza sebe, rekla je gradonačelnica Katrin Stjernfeldt Jammeh prošle godine.

Lokalni biznismeni radije bi rebrandirali regiju kao ‘Skandinavski zaljev,’ prema uzoru na zaljev San Francisca.

Švedska Vlada drži da je rasprava regionalno pitanje, no predsjednik Južnošvedske gospodarske komore Per Tryding napominje da bi Skåne mogao biti zapostavljen, investicijski, ako se na tu regiju počne gledati kao na ‘dijelom stranu.’

Tryding ipak priznaje da je za metropolu potrebno 4-5 miliona ljudi da bi postala relevantna na svjetskoj sceni, a Kopenhagen je jedini grad koji je svjetski poznat u cijeloj regiji. Mnogi Šveđani ga već doživljavaju kao ‘svoj’ grad za kulturna zbivanja, jer ima sve što bi jedna metropola trebala imati, a bliži im je od Stockholma, prenosi Jutarnji.hr.