GLOBUS

Posao od 40.000 funti godišnje koji niko ne želi raditi

U peradarskoj industriji Velike Britanije manjak radnika za utvrđivanje spola pilića

Autor:(D. K.)

5.3.2015

Uprkos vrlo dobroj plaći od 40.000 funti godišnje, peradarskoj industriji Velike Britanije nedostaje osoba koje bi trebale utvrđivati spol pilića, piše "Independent".

Kompanije teško pronalaze ljude koji bi trebali utvrditi je li pilić muški ili ženski. Zbog toga je zatraženo da se zanimanje stavi na službeni državni popis zanimanja s hroničnim manjkom osoblja. Naime, kada se zanimanje nađe na državnog popisu, olakšava se zapošljavanje osoba izvan Evropske unije (EU), uključujući i onih iz Južne Koreje gdje se ovaj posao veoma cijeni.

Međutim, molbu je odbio vladin odbor za migraciju iako peradarska industrija prošle godine nije uspjela zaposliti nijednog određivača spola.

Riječ je poslu koji zahtijeva vještinu i dobar vid, te ga ne mogu obavljati mašine. Radnik mora biti sposoban uočiti minimalne razlike, i to u prosjeku na oko 1.000 pilića po satu, odnosno između 13 i 20 po minuti. U smjeni od 12 sati njegova tačnost treba biti 98 posto.

Potencijalne zaposlenike obeshrabruje i trogodišnja obuka tokom koje razvijaju osjetljivost i spretnost da pouzdano odrede spol pilića.