GLOBUS

Pogledajte Jihadi Johna bez maske, u opuštenim trenucima

Brutalni krvnik IS-a

Autor:(A. Vr.)

5.3.2015

Objavljena je prva video snimka u kojoj se Mohammed Emwazi puno poznatiji kao brutalni krvnik Islamske države, Jihadi John vidi bez maske.

Snimljen je desetak godina prije nego što će Mohammed postati najtraženiji čovjek na svijetu.

Kamera ga je "uhvatila" na igralištu srednje škole u zapadnom Londonu kada je mogao imati 15 godina. Nosi sivu majicu s kapuljačom, a kada je shvatio da ga se snima, pokušao je sakriti lice.

Snimka je nastala u pauzi za ručak, a vidi se kako se Emwazi, za kojeg su bivši kolege kazali kako je bio jako sramežljiv, igra s loptom sa svojim vršnjacima. Bilo je to u maja 2004. godine, piše Daily Mirror. Snimku je objavio Channel 4 News.

Danas je odgovoran za ubistvo najmanje sedam taoca čija je smaknuća objavila propaganda Islamske dražve. Nož u ruci svaki je puta držao upravo Jihadi John.

 

Podsjetimo, britanski mediji su ekskluzivno prvi objavili fotografije Jihadi Johna, glavnog dželata ISIL-a koji je više osoba javno pogubio odsijecanjem glave.

Naime, Mohammed Emwazi je došao u Veliku Britaniju kada je imao svega šest godina sa svojim roditeljima iz Kuvajta i tu započeo svoj život. Volio je da igra nogometa, a omiljeni klub mu je bio Manchester United.

Kako prenosi Daily Mail, susjedi ga se sjećaju kako tihog i ljubaznog dječaka koji je išao u Crkvenu školu, gdje je bio jedini musliman u razredu.

Također, britanski mediji su objavili tim povodom i fotografije Jihadi Johna još dok je bio dječak, a na fotografiji je on i njegovi drugovi iz razreda.

Emwazi je bio na listi potencijalnih terorista već nekoliko godina, ali je 2012. godine uspio da pobjegne u Siriju.

Također se vjeruje kako su MI5 i ostale policijske agencije došle u kontakt sa Emwazijem čak 12 puta, ali je svaki put izbjegao hapšenje.