KOLUMNE

Čuje glas naroda

Morin Elizabet Kormak

E. T.

5.3.2015

Ambasadorica SAD u BiH Morin Elizabet Kormak (Maureen Elizabeth Cormack) iskoristila je društvenu mrežu Facebook da bi direktno odgovarala na pitanja bh. građana te je time pokazala pojedinim domaćim političarima kako se sluša glas naroda.

Građani su ovu jedinstvenu priliku u velikoj mjeri iskoristili pa su ambasadorici postavljali brojna pitanja, od ustavnih reformi u BiH, privrede, borbe protiv terorizma, sistema zdravstvene zaštite pa do Dejtonskog sporazuma.

Većinu bh. političara građani imaju priliku vidjeti samo na televiziji, i to uoči izbora, a razgovarati s domaćim funkcionerima priliku imaju samo privilegirani.

Kormak je imala strpljenja pa je, pokazujući iznimno dobru volju, ljubazno komunicirala sa svima koji su joj se obratili, čak je odgovorila i na pitanja koja su u svojoj osnovi sadržavala kritiku globalne politike SAD.

Kormak je prva žena na poziciji ambasadora SAD u BiH. Prije dolaska u BiH ona je u Stejt departmentu radila na poziciji izvršnog pomoćnika u uredu specijalnog izaslanika predsjednika SAD za globalnu borbu protiv Islamske države. Kormak je na dužnost u BiH doputovala sa suprugom Vilijemom (William) i kćerkom Margaret (Margareth).