GLOBUS

Jako olujno nevrijeme zahvatilo Italiju, dvije sobe izgubile život

Vjetar brzine 180 kilometara na sat

Autor:Fena

5.3.2015

Jako nevrijeme s vjetrom brzine 180 kilometara na sat uzrokovalo je smrt dvije osobe i izazvalo brojne štete i poremećaje u Italiji, saopćile su u četvrtak lokalne vlasti.

U središnjem dijelu Italije zabilježena su dva smrtna slučaja, žene koju je prignječilo stablo u blizini Urbina, u Emilie-Romagni, nedaleko od jadranske obale, dok je jedan čovjek umro za volanom automobila kada se na njega sručila stijena u regiji Lucques, u Toscani.

Neke ceste u departmanima ove dvije talijanske regije su zabranjene za promet.

U Toscani su zabilježeni udari vjetra jači od 150 kilometara na sat, koji su zahtijevali intervencije vatrogasaca.

U Val Gardeni (na sjeveru Italije) više od dvije stotine skijaša koji su se zatekli u telekabinama spašeni su nakon što su udari vjetra jačine više od 130 kilometara na sat oborili stablo na kabal.

Vatrogasci i alpski spasioci su mobilizirali helikoptere da izvuku skijaše iz nekoliko kabina, ali niko nije povrijeđen.

U brojnim gradovima Italije, srušeni zidovi su oštetili automobile, mnoge zgrade su ostale bez krovova i škole su zatvorene.

Neke luke Sardinije bile su izolirane zbog jakih vjetrova koji su stvarali valove od sedam metara visine. Prema meteorološkim prognozama, vrijeme bi se trebalo poboljšati već od petka.