GLOBUS

Palestinska vlada započela pripreme za pridruženje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

Uz podršku Evropske unije

Fena

5.3.2015


Palestinska vlada saopćila je u četvrtak da je započela pripreme za pridruženje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) uz podršku Evropske unije.

- Pridruženje WTO je nacionalni imperativ. To omogućuje Palestini da se pridruži procesu međunarodne trgovine u cilju otvaranja novih tržišta za naše proizvode - izjavio je zamjenik palestinskog premijera Muhammed Mustafa nakon sastanka s Johnom Gatt-Rutterom, čelnikom Misije EU-a u Palestini.

Dodao je da će članstvo u WTO-u ojačati palestinske napore na propitivanju ekonomskih veza s Izraelom.

U međuvremenu je zamjenik ministra ekonomije izjavio za Xinhuu da palestinski napori na članstvu u WTO-u uglavnom imaju za cilj jačati palestinsku ekonomiju u svjetlu trenutne ovisnosti o izraelskoj ekonomiji.

- Trebali bismo poduzeti mjere ka nezavisnoj ekonomiji. Ubrzali smo naše napore i kontakte s međunarodnim partnerima kako bismo ostvarili konsenzus o našem prijemu u WTO - kazao je.

Palestinske vlasti podnijele su zahtijev u oktobru 2009. godine i ponovo u aprilu 2010. za posmatračkim statusom u WTO, pokušavajući da pomognu svojoj krhkoj ekonomiji, koja je teško pogođena restrikcijama koje je uveo Izrael nakon što je okupirao Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalem 1967.

Analitičari, ipak, tvrde da bi članstvo u WTO bilo beskorisno jer je većina komercijalnih graničnih prijelaza Palestinskih teritorija pod punom izraelskom kontrolom.