BIH

Radnici tuzlanskih privrednih društava i dalje imaju pravo na zdravstveno osiguranje

Obezbijeđeno Odlukom Skupštine Tuzlanskog kantona

Fena

5.3.2015

Iako je jučer objavljeno da su Odlukom Vlade Tuzlanskog kantona radnici "Dite" i "Konjuha" ostali bez zdravstvenog osiguranja, radnici privrednih društava "Dita", "Konjuh", "Polihem", "Pololchem", "Resod Guming", "Gredelj Revom", "Aida", "Elektromontaža", "Livnica čelika", "Bosnia valves", "Koksno – hemijski kombinat", "Polet" i "Tvornica transportnih uređaja" i dalje imaju pravo na zdravstveno osiguranje koje im je obezbijeđeno Odlukom Skupštine Tuzlanskog kantona od 25. decembra 2014. godine.

Kako je saopćeno iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona, tom odlukom osigurano je zdravstveno osiguranje radnicima ovih privrednih društava do 31. marta ove godine, do kada traje i Odluka o privremenom finansiranju Tuzlanskog kantona.

Ističe se i da u Nacrtu budžeta Tuzlanskog kantona za 2015. godinu, Vlada Tuzlanskog kantona planira predvidjeti sredstva za ostvarivanja ovog prava radnika i tokom 2015. godine.

Vlada Tuzlanskog kantona na prvoj, i do sada jedinoj, održanoj sjednici nije razmatrala tematiku zdravstvenog osiguranja radnika, niti je donijela bilo kakvu odluku kojom bi se radnicima ukinulo pravo na zdravstveno osiguranje.

"I pored težnji Vlade Tuzlanskog kantona da svojim aktivnostima doprinese što bržem rješavanju nagomilanih problema koji opterećuju ovaj kanton, ovakvim neprovjerenim informacijama bespotrebno se doprinosi dodatnoj destabilizaciji situacije i stvaranju loše i neistinite predodžbe o radu i aktivnostima Vlade Tuzlanskog kantona", navodi se u saopćenju.