BIH

Evo kako izgledaju snježni oblaci iznad BiH: Saznajte kada nas očekuje ljepše vrijeme

Prognoza Accuweathera u narednih mjesec dana

A. VREBAC

5.3.2015

Snježno nevrijeme koje je zahvatilo BiH, osim aktiviranja brojnih klizišta i porasta vodostaja rijeka, otežalo je i kretanje na putnim pravcima, a pogotovo na planinskim prevojima. U skoro svim dijelovima Bosne i Hercegovine snijeg pravi velike probleme.

Popularni i relativno precizni meteo servis Accuweather objavio da u naredna tri dana u svim dijelovima Bosne i Hercegovine očekuju snježne padavine, a od ponedjeljka bi trebalo biti sunčano vrijeme.

Uvjerite se sami kakvo vrijeme Accuweather predviđa u narednih mjesec dana:

prognoza-accu-weather11Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda  sutra će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno većinom sa snijegom, u sjevernim područjima Bosne u nizinama i sa susnježicom i kišom. Očekuje se novih 10 do 30 litara padavina po metru kvadratnom. Na jugu Hercegovine od jutarnjih sati bez padavina. Temperatura zraka uglavnom između – 3 i 3 stepena, na jugu Hercegovine od 3 do 7 stepeni Celzijusa.

U subotu će u Bosni i Hercegovini biti oblačno. U većem dijelu Bosne slab snijeg, u sjeveroistočnim područjima kiša. U Krajini i Hercegovini bez padavina. Najniža jutarnja temperatura zraka između – 5 i 0 stepeni Celzijusa, na jugu Hercegovine od 1 do 4 stepeni Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka između – 2 i 4 stepena, na jugu Hercegovine od 5 do 9 stepeni Celzijusa, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U nedjelju će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između – 5 i 0 stepeni, na jugu Hercegovine od – 2 do 3 stepena Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka između 0 i 5 stepeni, na jugu Hercegovine od 7 do 11 stepeni Celzijusa.

Na svim magistralnim cestama u Federaciji BiH, posebice na područjima zahvaćenim snježnim padavinama, proglašeni su zimski uslovi za vožnju i obvezna upotreba zimske opreme, saopćeno je iz AMSBIH-a.

Ovisno od situacije, saobraćajna policija će u saradnji sa zimskom službom procijeniti na kojim dionicama će se ograničiti i zabraniti saobraćaj za pojedine kategorije vozila.

Također, saobraćajna policija će isključivati iz saobraćaja vozila koja ne posjeduju odgovarajuću zimsku opremu.

Zbog snježnih nanosa za sav saobraćaj zatvorene su dionice M-15 Livno - Šujica - Tomislavgrad, M-15 Glamoč - Mliništa, M-16 Kupres - Šujica, R-415 Kupres - Šipovo, R-418 Prozor - Tomislavgrad i R-419 Mihalji - Blidinje.

Na dionici MM-16 Bugojno - Kupres (preko Koprivnice), M-17 Sarajevo - Konjic (preko prevoja Ivan) i M-19 Vlasenica – Han Pijesak (preko prijevoja Han Pogled) obustavljen je saobraćaj za kamione s prikolicom i tegljače, dok ostala vozila moraju koristiti zimsku opremu.

nebo-iznad-bih22

U većem dijelu zemlje saobraća se otežano i usporeno zbog ugaženog snijega, a na dionicama u južnim krajevima kolnici su mokri i klizavi.

Vozače upozoravamo na jake bočne udare vjetra koji mjestimice stvaraju snježne nanose na području zapadne i jugozapadne Bosne.

Obvezna je upotreba lanaca za teretna vozila i tegljače na dionicama preko planinskih prijevoja.

Vozačima savjetujemo da na put ne kreću bez zimske opreme te ukoliko je moguće da odgode putovanje.

Zbog klizišta, potpuno je obustavljen saobraćaj na dionici M-4 Simin Han - Kalesija (u mjestu Babajići). Za vrijeme obustave, saobraćaj se preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava.

Na M-16.2 Jablanica - Slatina zbog ulegnuća kolnika, saobraćaj se odvija usporeno.

Zbog aktiviranja klizišta obustavljen je saobraćaj na R-418b Konjic - Lišičići - Buturović Polje - Prozor (dionica Pokojište - Kralupi).

Na dionici M-18 Brod na Drini - Šćepan Polje (granica BiH/CG), zabranjen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 12 t i čija dužina prelazu 8 metara.

Zbog izvođenja radova na dionici M-14 Kostajnica - Dubica u mjestu Vrioci, saobraćaj je potpuno obustavljen. Za vrijeme obustave, saobraćaj se preusmjerava na privremenu obilaznicu u blizini.

Zbog izvođenja radova na dionici M-18 Tuzla - Bijeljina (u mjestu Seljublje), zabranjen je saobraćaj teretnih vozila preko 3,5 t, dok se na dionici M-18 Tuzla - Bijeljina u mjestu Požarnica, zbog klizišta promet odvija usporeno jedniom trakom.

Na R-425 Hamzići - Čitluk - Žitomislići (dionica Hamzići - Tromeđa) u mjestu Donji Ograđenik, zbog oštećenja kolnika zabranjuje se saobraćaj autobusima i teretnim vozilima ukupne težine preko 5t. Za vrijeme obustave, alternativni pravci su: Tromeđa - Ljubuški - Grude - Široki Brijeg i Tromeđa - Mostar - Široki Brijeg.

Sporije odvijanje saobraćaja zbog radova može se očekivati na dionicama:

- M-4 Tuzla - Šićki Brod,
- M-6 Ljubuški - Čapljina,
- M-6.1 na ulazu u Široki Brijeg (raskrižje M-6.1 i R-425),
- M-16 Jajce - Banja Luka (na lokacijama Lučina i Bočac),
- M-17 Doboj - Šešlije,
- R-425 Čapljina - Međugorje (Zvirovići).

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, na GP Izačić zabrana je saobraćaj za teretna vozila i tegljače.