BIH

VSTV: Neprimjereni istupi advokata Vidović i Adamovića

Saopštenje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća

(M.M.)

5.3.2015

Povodom istupa u medijima advokata Vasvije Vidović i Vlade Adamovića, koji se pojavljuju u svojstvu svjedoka u istrazi koja se vodi protiv sudije Suda Bosne i Hercegovine Azre Miletić, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) želi da istakne da je istupanje spomenutih advokata u svojstvu svjedoka neprimjereno i predstavlja pritisak na rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Tim povodom VSTV BiH je pozvalo Advokatsku komoru Federacije Bosne i Hercegovine da poduzme odgovarajuće mjere u konkretnom slučaju.

- Ovakve neprimjerene izjave i pritisci advokata koji se pojavljuju u ulozi svjedoka doprinose stvaranju nepovjerenja javnosti u pravosudni sistem Bosne i Hercegovine. Kao advokatima, gospođi Vidović i gospodinu Adamović je jasna uloga svjedoka u postupku, pa utoliko više iznenađuje činjenica da su se oglušili o postulate svoje profesije izlazeći u javnost sa neprimjerenim izjavama. Također im je poznata razlika između špekulacija pojedinaca u medijima s ciljem kreiranja pravne nesigurnosti i činjenica i dokaza koji moraju biti predočeni na sudu za kvalitetno i efikasno procesuiranje predmeta, navedeno je u saopštenju VSTV-a BiH.