BIH

Komšić: Izetbegović je kriv što popušta Čoviću

Predsjednik DF-a za RSG radio

T. L./A.U.

5.3.2015

Pregovori o formiranju vlasti nisu propali, jesu zastali, ali nisu propali, izjavio je Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte, danas u intervjuu Radiju Stari Grad.

Komšić je, između ostalog, ponovo kritizirao svog koalicionog partnera Bakira Izetbegovića, navodeći da je popustljiv u pregovorima prema HDZ BiH.

Predsjednik DF-a Željko Komšić u razgovoru za RSG radio rekao je da je Izetbegovićeva „beskrajna popustljivost“ prema Draganu Čoviću kriva za zastoj u formiranju vlasti u FBiH.

„Kada razmotavate klupko, Čović je uslovio formiranje Vijeća ministara i Vlade Federacije, što jedno sa drugim nema nikakve veze i Vijeće ministara smo mogli imati još u decembru. Zašto izetbegović toliko popušta, zaista ne znam“, kazao je Komšić.

Komšić je rekao da je Izetbegovića to pitao više puta rekavši mu da može imati razumjevanja za njegovu senzibilnost, ali da nema logike u onom što se dešava.

„Čović zna da je neizbježan politički faktor, ništa ne može mimo njega. Šta on da postigne uslovljavanjem formiranja Vlade FBiH i Vijeća ministara, ili obrnuto, ne znam, ali to mi se čini kao vrsta političke ucjene", naveo je Komšić.

Dodao je da DF nije neizbježan dio „političke igre“, ali da, ukoliko SDA neće bez njih u vlast, stvari se moraju drugačije postaviti.

„Mora se vrednovati ono što su ljudi rekli na izborima. Rekao sam im na pregovorima u nedjelju: vi predstavljate ljude i politike za koje nikada nisam glasao i nikada ne bih, ali poštujem vas jer poštujem ljude koji su glasali za vas“, kazao je Komšić, pitajući se da li previše očekuje tražeći da se poštuju i glasači DF-a.

Dodao je da mu je po čitanju rezultata izbora bilo važno promijeniti sliku i način političkog razmišljanja u BiH, bez obzira da li DF bila u vlasti ili opoziciji.

„Onog trenutka, kada se ukazala prilika, da ova zemlja nešto promijeni, u smislu da dobije šansu za Evropu i NATO, mi smo rekli 'da'“, rekao je Komšić.

Govoreći o nižim novima vlasti, kazao je da su SDA i HDZ insistirali da raspodjela vlasti bude na svakom nivou.

„Međutim, prva prilika – formiranje vlasti u Bosansko-podrinskom kantonu – DF nije postao dio te vlade, a onda nije ni Unsko-sanskom kantonu. HDZ se živ polomi da nas izbaci iz vlade HNK. Dakle, o čemu mi pričamo? Šta zapravo hoćete od nas?“, pita se bivši član Predsjedništva BiH.

Partnerima u pregovorima poručio je da, ako im DF treba, neće praviti gužvu oko Goražda, Bihaća i Mostara, ali da postoje stvari ispod kojih ta stranka ne može ići.

„Da ne bi pravili gužvu te vrste na nivou Federacije, rekli smo Čoviću 'uredu, izborni rezultat ti to ne omogućava, ali pet, Ustavom propisanih hrvatskih pozicija, je tvoje“, rekao je Komšić.