REGION

Branimir Glavaš doveden u Remetinac

Nakon odluke Vrhovnog suda u Hrvatskoj

Fena

5.3.2015

Nešto prije 14 sati u istražni zatvor u Remetincu doveden je Branimir Glavaš koji je, nakon odluke Vrhovnog suda RH da mu se odredi istražni zatvor, uhapšen u četvrtak prijepodne u Osijeku.

Oko 11:20 sati Glavaš je bez lisica na rukama, u pratnji četvorice policajaca, izišao iz svoga stana na Preradovićevom šetalištu u Osijeku, i policijskim vozilom krenuo prema zagrebačkom zatvoru u Remetincu.

Nekoliko minuta prije 14 sati isti je terenac 'mitsubishi pajero' ušao u dvorište zagrebačkog zatvora, gdje Glavaš po odluci Vrhovnog suda može ostati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, ali ne duže od kazne na koju je nepravomoćno osuđen.

Pred zatvorom nije bilo Glavaševih advokata, ali ni pristaša koji su ga ispratiti iz stana u Osijeku.

Novinarima je u Osijeku izjavio da pravnu bitku nastavljaju njegovi advokati, a da će svoju poruku staviti na Facebooku, na kojemu je, u međuvremenu, objavio da počinje sa štrajkom glađu. U poruci na društvenoj mreži utvrdio je da mu jedino to preostaje kao način borbe i protesta protiv "desetogodišnjih kontinuiranih kršenja građanskih i ljudskih prava zajamčenih Ustavom RH i međunarodnim konvencijama".

Budući da su njegovi advokati najavili ustavnu tužbu, na upit novinara što očekuje od Ustavnog suda kratko je kazao kako očekuje da poštuje Ustav i međunarodne konvencije o ljudskim pravima, "ili neka se raspusti".

Na Facebooku je objavio i da ga hrvatsko pravosuđe hapsi već šesti puta te da se "upravo događa još jedan pravni presedan u njegovu desetgodišnjem političko-pravosudnom progonu".

Odluka o Glavaševu pritvoru donesena je nakon žalbe tužilaštva na odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda od 6. februara koje je zaključilo da se Glavaš nakon izlaska iz zatvora u Mostaru može braniti sa slobode.

Tužilaštvo je istražni zatvor za Glavaša zatražilo ističući kako je, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima 'garaža' i selotejp' od osam godina zatvora, na snazi presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Podsjećajući da je i nakon poništenja pravomoćne presude i Glavaševa izlaska iz zatvora na snazi nepravomoćna presuda, Vrhovni sud u svom rješenju navodi je da zagrebački Županijski sud morao "i bez posebnog prijedloga državnog advokata, provodeći kogentne zakonske norme, s obzirom na kaznu zatvora iz nepravomoćne osuđujuće presude, odlučiti o primjeni mjere istražnog zatvora protiv optuženika".

Na odluku Vrhovnog suda u četvrtak su se žestoko obrušili i saborski zastupnici HDSSB-a "neočekivanom i skandaloznom", dok su za pravosudni sustav rekli da je "lud, zbunjen i nenormalan", a najavili su i tužbu Glavaševih advokata Ustavnom sudu.