BIH

Edinu Džeki preinačena kazna sa 12 na 13 godina zatvora zbog zločina u Trusini

Sud BiH

(M.M.)

5.3.2015

Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je drugostepenu presudu kojom se odbija kao neosnovana žalba branioca optuženog Edina Džeke, a djelimično uvažava žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te se prvostepena presuda Suda BiH preinačava u dijelu odluke o jedinstvenoj kazni.

Tako se optuženi Edin Džeko za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika za koje mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od 10 godina i krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva za koje mu je utvrđena kazna zatvora u trajanju od sedam godina, na osnovu navedenih zakonskih odredaba, osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 13 godina, dok u preostalom dijelu prvostepena presuda ostaje neizmjenjena.

Prvostepenom presudom, optuženi Edin Džeko oglašen je krivim za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva za koja krivična djela je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvanaest (12) godina.

Optuženi Edin Džeko je oglašen krivim što je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i u vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, u svojstvu pripadnika Specijalnog odreda za posebne namjene Armije RBiH „Zulfikar“ 16. aprila 1993.godine u okviru ranije isplaniranog napada na selo Trusina, općina Konjic, učestvovao u ubistvu strijeljanjem šest postrojenih vojnika HVO-a i u lišavanju života dva civila.

Istom presudom optuženi Edin Džeko je oslobođen optužbe po tačkama 3a), 3b), 3c), 4., 5., 6., 7. i 8. optužnice za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu zbog povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja u cjelosti prihvati žalbu kao osnovanu, te preinači pobijanu presudu u oslobađajućem dijelu, kao i u pogledu odluke o kazni.

Žalbu protiv presude uložili su i branioci optuženog Edina Džeke zbog bitne povrede odredbi krivičnog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede krivičnog zakona sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja uvaži žalbu, presudu preinači i optuženog oslobodi optužbe, odnosno presudu ukine i odredi održavanje pretresa sa novim dokazima pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine.

Apelaciono vijeće je održalo javnu sjednicu 04. decembra 2014. godine na kojoj su žalioci ostali kod pismeno iznijetih žalbenih prigovora i razloga.

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda, Apelaciono vijeće donijelo je navedenu odluku.