KULTURA

Studentica glume na sarajevskom ASU-u: Velika motivacija mi je profesor Ermin Bravo

Sarajka Dina Mušanović za "Avaz"

Autor:H. LISIĆ

5.3.2015

Sarajka Dina Mušanović četvrta je godina na Odsjeku za glumu Akademije scenskih umjetnosti. Iako još studentica, Dina niže uloge, a najčešće to bude u predstavama svojih kolega. Jedna od posljednjih je u diplomskoj predstavi „Sluškinje" Elme Juković, pod mentorstvom profesora Admira Glamočaka, koja će ponovo biti izvedena na sceni Kamernog teatra 55 sredinom marta.

Timski rad

- Broj ispitnih predstava mojih kolega u kojima sam igrala je veći od broja ispita koje sam imala na svom odsjeku. Ne smatram te ispite njihovim ispitima, već i svojima. Naš posao je timski rad i u tome mu je i čar. Kroz te zajedničke radove učimo jedni od drugih, razmjenjujemo iskustva i imamo priliku učiti i od profesora - kaže Dina.

Prilike koje se Dini pružaju na daskama pozorišta su dokaz da je odabrala pravu profesiju. Međutim, mlada glumica otkriva da je bilo perioda kada je preispitivala svoj odabir.

- Kada nešto istinski voliš, odustajanju i posustajanju nema mjesta. Ovaj posao zahtijeva neprekidan rad na sebi. Moji profesori su često govorili da nisi glumac samo dok si na sceni i ja se s tim slažem. Starije kolege čiji je rad za mene velika inspiracija i podsticaj praksom to potvrđuju i mislim da je to jedini pravi put ka posvećenosti glumi i glumačkom razvoju - govori Mušanović.

Podsticaj praksom

Ostvarila je uloge u kratkim filmova, a dugometražnim se još nada i raduje. Ipak, svoje glumačko umijeće najbolje usavršava uz rad s profesorima, iskusnim glumcima.

- Velika motivacija mi je profesor Ermin Bravo. Gledajući predstave u kojima je on igrao, a pogotovo moju najdražu „Helverovu noć“, koju sam pogledala bezbroj puta, poželjela sam da upišem glumu. O glumi i o etici ovog posla sam najviše naučila od njega, jer on nesebično dijeli svoje vrijeme i znanje i to mi je najjači „vjetar u leđa“ - iskrena je mlada glumica.

Pred Dinom je veliki zadatak, priprema diplomskog rada na kojem želi i ima mogućnost da ostavi lični pečat. Nada se da će tim radom pridobiti publiku, koja će je pratiti u karijeri.