BIH

Zatraženo produženje pritvora optuženim za zločin u Štrpcima

Tužilaštvo BiH

Srna

5.3.2015

Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora petorici osumnjičenih za otmicu putnika iz voza u Štrpcima, koji su kasnije ubijeni, dok odbrane traže izricanje mjera zabrane.

 Produženje pritvora zatraženo je Bobanu Inđiću, Obradu Polugi, Petku Inđiću, Radojici Ristiću i Novaku Polugi.
 
Kao razlog za produženje pritvora tužilac Džermin Pašić je naveo mogućnost uticaja na svjedoke ili saučesnike, prenosi Birn.

"Budući da je tim iz Srbije, s kojim smo sarađivali na ovom predmetu, podigao optužnicu, a mi očekujemo odluku u narednih mjesec dana, dozvolite da bez prepreka završimo istragu", rekao je Pašić.

On je dodao da čeka dokaze iz Srbije i Crne Gore, te da predstoji saslušanje još dva svjedoka.
 
Odbrane osumnjičenih protive se određivanju pritvora i traže od Sudskog vijeća da njihovim branjenicima odrede mjere zabrane.

Smatraju da nisu ispunjeni zakonski uslovi za pritvor, te da tužilac svoju neažurnost krije iza najstrožije mjere.
 
Senad Kreho, branilac Bobana Inđića, rekao je da tužilac ne može garantovati da će za mjesec dana biti završena istraga.

Veljko Ćivša, koji brani Novaka Polugu, kaže da je tužilac bio dužan da podnese izvještaj šta je uradio u protekla dva mjeseca.

"Prema datumu, on je pomoć od Srbije i Crne Gore zatražio i prije prvog produženja pritvora. Tužilac je dužan postupati hitno kod pritvorskih predmeta", istakao je Ćivša.

On je dodao da njegov branjenik ima zdravstvenih problema i priložio je medicinsku dokumentaciju.

Tužilaštvo BiH za zločin u Štrpcima sumnjiči i Olivera Krsmanovića, Vuka Ratkovića, Luku Dragičevića, Dragana Lakića i Momira Nikolića, kojima su određene mjere zabrane.

Osumnjičenima je na teret stavljeno da su 1993. u mjestu Štrpci u opštini Rudo oteli 20 putnika iz voza na relaciji Beograd - Bar, a potom ih odveli u Višegrad i ubili.

Svi su uhapšeni 5. decembra prošle godine u zajedničkoj akciji Tužilaštva BiH i Tužilaštva Srbije za ratne zločine, kada je slobode lišeno ukupno 15 osoba.

Odluku o produženju pritvora Sud BiH će donijeti naknadno.