BIH

Građani BiH i dalje skupo plaćaju gas iako je cijena u svijetu najniža u posljednjih deset godina

Zemlje u regionunajavljuju osjetno smanjenje cijena

Almir Bečarević

5.3.2015

Cijene plina u zemljama u okruženju imaju trend pada. Tome svjedočimo svakodnevno kroz najave medija zemalja iz okruženja.

Bugarska državna plinska kompanija "Bulgargaz" predlaže snižavanje cijene za 13,3% od 1.aprila. 2015. godine. Hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavljuje smanjenje cijene, a mediji procjenjuju da će sniženje iznositi 7% od 1.aprila. 2015. godine (realno je izmedju 6%-10%). U ostalim zemljama se isto tako očekuje snižavanje cijene plina. 

Cijena plina za domaćinstva će u Bugarskoj nakon sniženja (13%) iznositi 552 KM (bez PDV-a) na 1000 kubika, a sa PDV-om (20%) će iznositi 626 KM na 1000 kubika.

Cijena plina za domaćinstva će u Hrvatskoj nakon sniženja (7%) iznositi 690 KM (bez PDV-a) na 1000 kubika, a sa PDV-om (25%) će iznositi 860 KM na 1000 kubika.

Cijena plina za domaćinstva u BiH u ovom trenutku iznosi 814 KM (bez PDV-a) na 1000 kubika, a sa PDV-om (17%) iznosi 952 KM na 1000 kubika. 

I bez sniženja plina u Bugarskoj i Hrvatskoj ista je manja od trenutno važaće cijene plina u BIH, a sa ovim smanjenjima će biti znatno manja. Pogledajte te razlike, sramotno i nikad nije bilo ovako. Uništava se tržiste gasom.

Zašto najave sniženja cijene plina?

Ruski Gazprom smanjuje cijene plina od 1.aprila. 2015. godine (za 26 dana, drugi kvartal) za dodatnih 20% u odnosu na cijenu iz prvog kvartala 2015, a sve prema formuli za obračun cijene gasa. Ovo smanjenje u odnosu na istorijske cijene iz 2012. godine iznosi preko 50%. Ono što treba da raduje je i daljnji pad cijene i u trećem kvartalu 2015. godine za cca 10%. 

Napominjem, u BiH nije niti predloženo niti predviđeno smanjenje cijene gasa. O industrijskih cijenama plina ne treba niti govoriti jer u BiH je najveća cijena plina za industriju izuzev od one u Lihtenštajnu (ako je to neka sreća da nismo prvi na ovoj listi). 

Zašto se ne smanjuje cijena plina i zašto se ne djeluje na kompanije da smanje cijene plina jer prostora ima. Ako ima u svim zemljama, koje i bez najavljenog sniženja imaju manju cijenu gasa za domaćinstva, onda ima prostora i u BiH jer samo naredno smanjenje Gazproma će biti 20%. Kao dugogodišnji ušesnik pregovora sa Gazpromom i kao neko ko dobro poznaje formulu da obračun cijene gasa predstavljam ove podatke i naglašavam da ove aktivnosti nisu usmjerene protiv BH-Gasa, a koji su u svom saopćenju najavili da će potrošače pravovremeno informisati o kretanju cijene gasa. 

Cijene gasa drastično padaju, te je time normalno da i građani osjete ove najmanje cijene Gazproma u zadnjih deset godine. 

Kurs dolara ne može više biti izgovor, kao što vidimo iz zemalja iz okruženja, sad se radi ili o neznanju, kriminalu ili namjeri.