BIH

U Livnu orkanski udari od 100 km/h

Nevrijeme otežalo saobraćaj, zatvoreno nekoliko putnih pravaca

M. K.

5.3.2015

Snježno nevrijeme koje je zahvatilo BiH, osim aktiviranja brojnih klizišta i porasta vodostaja rijeka, otežalo je i kretanje na putnim pravcima, a pogotovo na planinskim prevojima, potvrđeno je za Dnevni avaz iz Uprave civilne zaštite RS.

Trenutno je najteže na prevoju Karaula. Saobraćaj se odvija otežano s obzirom na to da se teretni kamion, iako je imao lance, popriječio na putu. Zbog toga se iz saobraćaja isključuju sva druga teretna vozila koja nemaju lance.

Kritična situacija je na teritoriji Kantona 10, odnosno na teritoriji Livna gdje su zabilježeni povremeni orkanski udari bure intenziteta od 100 kilometara na sat.

Na brojnim saobraćajnicama u ovom kantonu saobraćaj se također odvija otežano i to jednom trakom.

Zbog snježnih nanosa zatvorene su dionice magistralnog puta na relaciji Glamoč – Mliništa i Livno – Šuica na prevoju Borova glava.

Zatvoren je i regionalan put na dionici Kupres – Blagaj, a saobraćaj se otežano odvija na dionici Mokronoge – Ravno.

Iz Uprave civilne zaštite FBiH su rekli su da se ne preporučuje vožnja po trenutnim uslovima do primirivanja situacije ili prestanka padavina, naglasivši da su ekipe dežurnih službi na terenu i rade na otklanjanju poteškoća.

Iz Republičke uprave civilne zaštite RS potvrdili su za Dnevni avaz da do ovog trenutka još nisu imali zahtjeva za hitne intervencije, ali su sve ekipe u stanju pripravnosti i spremne na reagovanje ako to bude bilo potrebno.