SARAJEVO

Kanton ide u propast!

Sve izvjesnije da budžet za 2015. neće biti usvojen do 31. marta

Autor:A. NALO

5.3.2015

Odluka o privremenom finansiranju KS istječe 31. marta, a ako do tada ne bude usvojen budžet za 2015. godinu, Kanton će se naći pred propašću. Bit će blokirane sve isplate iz budžeta - službenicima, policiji, prosvjetarima… Sve budžetske transakcije i izvršavanja obaveza bit će zaustavljeni, a prema zakonu, aktivne će biti samo isplate stranih kredita.

Nova vlada

Kako saznaje „Dnevni avaz“, vrlo je izvjesno da će takva sudbina zadesiti KS, jer je ostalo još 25 dana do isteka roka, a Kozadrina vlada na posljednjih pet ili šest sjednica uopće nije raspravljala o budžetu.

- S obzirom na to da nemamo usvojen najvažniji finansijski dokument, raspravljali smo samo o preraspodjeli s jednih pozicija u budžetu na druge. Na posljednjim sjednicama nije bilo govora o budžetu za 2015. godinu - rekao nam je jedan od članova Vlade.

Vlada je ranije usvojila samo nacrt budžeta za 2015., ali još niko ne zna kada će biti usvojen i prijedlog tog dokumenta.

Budući da se još ne zna kada će biti formirana nova vlada, izvjesno je da budući premijer Elmedin Konaković (SDA) i njegovi ministri ni na koji način neće moći utjecati na ovogodišnji budžet, pa će im samo ostati da izvršavaju ono što je predvidio Kozadra u svom nacrtu.

Tekuća godina

Kanton se, kako nam je rečeno, u ovakvoj situaciji našao i prije nešto više od 10 godina, kada je, također, bila kriza vlasti, pa nije imao ko usvojiti budžet za tekuću godinu.

Partneri SDA, DF i BPS bore se za fotelje

Kako nam je kazao izvor iz aktuelne Vlade KS, koalicioni partneri SDA, DF-u i BPS-u trenutno su potpuno posvećeni raspodjeli pozicija.

- To znači da ih ne zanima činjenica da za oko 25 dana istječe rok za usvajanje budžeta za ovu godinu. Oni su zaokupljeni borbama za fotelje, a to što će Kanton ostati u blokadi, ne zanima ih - potvrdio nam je sagovornik.