ZDRAVLJE U KUĆI

U KBC-u Zagreb uvedena nova metoda u liječenju poremećaja srčanog ritma

U Klinici za bolesti srca i krvnih žila

Fena

5.3.2015

 

U Klinici za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb predstavljena je u četvrtak nova terapijska metoda krioablacije plućnih vena, koja je prošle sedmice po prvi puta izvedena u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, a primjenjuje se kod bolesnika s fibrilacijom atrija, što je jedan od najčešćih poremećaja srčanog ritma.

Medicinski tim predvođen Davorom Puljevićem, pročelnikom Kliničke jedinice za elektrofiziologiju i elektrostimulaciju srca, izveo je prošle sedmice zahvat na četiri pacijenta s fibrilacijom atrija u novom Elektrofiziološkom laboratoruju, koji je Ministarstvo zdravlja financiralo s 8,2 milijuna kuna.

Fibrilacija atrija javlja se kod jedan do dva posto populacije. U Hrvatskoj tu vrstu aritimije ima 40.000 osoba, a prema medicinskim indikacijama od toga je osam posto kandidata za tu vrstu liječenja, rekao je na konferenciji za novinare Puljević.

Zbog brojnih komplikacija smrtnost oboljelih od te vrste aritmije je do dva puta veća u odnosu na bolesnike s normalim srčanim ritmom, pa je nužan odabir najbolje strategije liječenja, ističu stručnjaci.

Medicinski centri u Hrvatskoj unatrag nekoliko godina koriste tzv. radiofrekventnu metodu liječenja fibrilacije atrija putem tzv. abliranja ušća plućnih vena radiofrekventnom strujom što je, navodi Puljević, dugotrajan način liječenja koji uključuje niz komplikacija, a uspješnost iznosi 75 posto.

Za razliku od toga, metoda krioablacije koja podrazumijeva zamrzavanje uz pomoć krioablacijskih balona, rezultira s manje komplikacija i nuspojava, zahvat je brži, a uspješnost 81 posto. Zahvat zasad stoji oko 40.000 kuna i u cijelosti ga pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Liječnici navode da ta metoda u svijetu još uvijek predstavlja stručni i znanstveni izazov s obzirom da se primjenuje svega nekoliko godina, pa se tek pojavljuju prve studije o sigurnosti i djelotvornosti krioablacijske tehnike u odnosu na klasičnu radiofrekventnu metodu.

Klinika za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb jedina je u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe koja uvodi tu novu metodu intervencijske arterologije, čime se, po riječima njezina predstojnika Davora Miličića, po znanju i tehnologiju svrstala na razinu centara izvrsnosti u Zapadnoj Europi i SAD-u.