SARAJEVO

Bivši radnici vraćaju milionski vrijedne zgrade u centru grada

Okupili se ispred objekta "Zadrugara" u ulici Musala

A. JAMAKOVIĆ

5.3.2015

Grupa bivših radnika preduzeća „Zadrugar“ i nadležni ministar privrede KS Emir Hrenovica okupili su se jučer ispred zgrade ovog preduzeća u ulici Musala, koje je, nakon nedavno poništene privatizacije, vraćeno u vlasništvo Vladi KS.

Ukazali na problem

Nakon toga je Vlada imenovala članove Skupštine ove firme, koja se nekada bavila novinsko-izdavačkom djelatnošću, a jučer su postavljeni i vršioci dužnosti članova Nadzornog odbora. Na taj način Kanton je skoro uspostavio upravljačku strukturu, koja bi u vlasništvo države i malih dioničara trebala vratiti milionski vrijednu imovinu.
 
Međutim, kako su kazali nekadašnji radnici, još ne mogu ući u posjed "Zadrugara", iako je od sudske presude prošla godina. Zbog toga su jučer, da bi ukazali na problem, bili s ministrom Hrenovicom ispred jedne od zgrada „Zadrugara“ u centru grada.

- Belaji su počeli prilikom privatizacije. Tadašnji kupac nije uplatio 500.000 KM kada je kupio firmu, nije ispoštovao ugovore pa je Agencija poništila privatizaciju. Ali je zato kompletne zgrade „Zadrugara“ iznajmljivao i uzimao visoke iznose za kirije. Od bivših radnika ostao je samo jedan - kazao je Hrenovica.

Radnici očekuju da će imati otpor prilikom ulaska u "Zadrugar", ali kažu da neće odustati jer je riječ o većinski državnoj imovini.  

Alija Mujan bio je prisiljen otići u penziju kada je, 2002. godine, "Zadrugar", koji je samo u Sarajevu imao oko 180 radnika, privatiziran. Kako je kazao, već tada je shvatio da to više neće biti ista firma, pa je s ostalim radnicima tužio bivšeg vlasnika.

Mali dioničari

- Nikome dividendu nije isplaćivao, a ne znamo ni šta je s imovinom u Beogradu, Zagrebu, Subotici... Kriva je i Agencija jer vlasnik nije imao garancije banke kada je kupovao našu firmu - rekao je Mujan.  

Istakao je da bivši uposlenici, odnosno mali dioničari, čekaju još da Vlada imenuje direktora, pa da u potpunosti preuzmu kontrolu nad firmom.

Bespravno koriste prostorije

Dževad Poplata izabran je za člana NO u ime malih dioničara, koji imaju 30 posto udjela u vlasništvu preduzeća.

- Ostala dva člana NO zastupaju Kanton. Trebamo se registrirati i ući u posjed, ali, kako smo čuli, bit će problem da to uradimo, jer već godinu bivši vlasnik bespravno koristi prostorije - rekao nam je Poplata.