BIH

Čampara kupio luksuzni apartman na Bjelašnici

"Avaz" saznaje: Kako se bogati hobotnica radikalnog krila SDA

M. Aš. - B. T.

5.3.2015

Dogradonačelnik Sarajeva Aljoša Čampara, savjetnik Bakira Izetbegovića i kandidat SDA za jednog od ministara u Vladi FBiH, od prije nekoliko mjeseci uživa u luksuznom apartmanu u elitnoj zgradi na Bjelašnici, koji će, ako bude htio biti ministar, morati prijaviti u imovinskom kartonu, otkriva „Dnevni avaz“.

Dobro umreženi

Čampara je za ovaj apartman, saznajemo, dao pozamašnu šestocifrenu sumu, s obzirom na paprene cijene objekata na olimpijskoj ljepotici, a porijeklo novca nije poznato. Agenti za prodaju nekretnina potvrdili su nam da cijena kvadratnog metra na Bjelašnici iznosi oko 3.000 maraka. Kazali su nam i da te apartmane mogu priuštiti samo oni s dubljim džepovima, mahom vlastodršci, odnosno pripadnici dobro umreženih familija poput Čampara.

screenshot-2

Foto: Arhiva (Aljoša i Dubravko Čampara: Dobro naplatili bliskost s Izetbegovićem)

Iako je dao ogroman novac za raskošni planinski dom, Čampara, kako saznajemo, nije uspio dograbiti parking mjesto, pa je dugo nelegalno parkirao na tuđe mjesto, koje pripada, također, jednom visokopoziconiranom članu SDA.

Iako su iz iste stranke, između njih dvojice, prema nekim izvorima, došlo je do verbalnog sukoba zbog parkinga. Prema našim saznanjima, vlasnik parking mjesta jasno je Čampari dao do znanja da to više ne smije činiti. Izetbegovićev savjetnik, pak, pravdao se činjenicom da su stranačke kolege.

Premda uživa u luksuznom životu, to Čampari, čini se, nije dovoljno, jer je bio i jedan od inicijatora povećanja plaća u Gradskom vijeću Sarajeva. No, Gradsko vijeće Sarajeva s dnevnog reda povuklo je sramotan prijedlog kadrova SDA i SDP-a da povećaju plaće funkcionerima u ovom organu lokalne samouprave.

Vijećnici SDA - SDP, gradonačelnik Ivo Komšić (SDP), njegov zamjenik Aljoša Čampara (SDA) i drugi zagovaraju povećanje plaća pod izgovorom usklađivanja sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti u Federaciji BiH.

Brojne fotelje

Ovaj savjetnik Bakira Izetbegovića inače je najbliži rođak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, također iz SDA. Aljošina majka Rabija godinama iz sjene upravlja MUP-om Kantona Sarajevo, a trenutno je savjetnica ministra unutrašnjih poslova, iako ispunjava sve uvjete za penziju. Njegov brat Dubravko tužilac je Tužilaštva BiH, a Dubravkova supruga Maida Čampara članica je Konkurencijskog vijeća BiH.