BIH

Uvjetna kazna za Zubca

Žalbe najavili i Tužilaštvo i odbrana

E. T.

5.3.2015

Sud BiH izrekao je nepravomoćnu presudu kojom je Gorana Zubca, direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) oglasio krivim za nesavjestan rad u službi, te mu izrekao uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo.

U presudi koju je pročitao sudija Mirsad Strika se navodi da je Zubac, kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, tokom protesta u februaru prošle godine, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, usljed čega je došlo do nastupanja imovinske štete koja prelazi iznos od 10 hiljada konvertibilnih maraka.

Advokat Gorana Zubca Dragiša Jokić je kratko prokomentarisao da će sačekati pismeni otpravak presude, nakon čega će uložiti žalbu na ovu presudu.

- Tužilaštvo je zadovoljno što je donesena osuđujuća presuda, ali ne i time što je kazna uvjetna, tako da će Tužilaštvo BiH, nakon dobijanja pismenog otpravka, uložiti žalbu na ovu presudu, kazao je portparol državnog Tužilaštva Boris Grubešić.

Osuđeni Goran Zubac, kao i na ranijim ročištima, niti ovaj put nije želio davati nikakve komentare.