BIH

Portparol Delegacije EU za "Avaz": Urgentno formirati vlasti!

Endi Mekgafi poziva na okončanje procedure imenovanja Vijeća ministara BiH

Autor:Es. D.

5.3.2015

Formiranje vlasti na svim nivoima u BiH trenutno je najurgentnije pitanje, stoga pozivamo sve aktere da povećaju svoje napore i okončaju potrebne procedure u tom pravcu, rekao je za "Dnevni avaz" Endi Mekgafi (Andy McGuffie), portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH. On je dodao da su nove vlasti, kada budu uspostavljene, ključne kako bi se krenulo s prijeko potrebnim reformama usmjerenim na rješavanje problema građana, posebno u kontekstu ozbiljnosti ekonomske situacije u zemlji.

- Evropska unija poziva sve relevantne političke stranke da intenziviraju svoje napore kako bi Vlada FBiH bila imenovana bez bilo kakvih daljnjih odgađanja. EU, također, poziva vlasti da u najkraćem mogućem roku okončaju proceduru imenovanja Vijeća ministara BiH - rekao je Mekgafi.

Na pitanje ima li u našoj zemlji uopće političke volje za ispunjenjem obaveza iz nedavno potpisane Izjave o spremnosti bh. vlasti na provedbu reformi na kojima insistira EU, Mekgafi potcrtava da pravi posao tek slijedi te da će cjelokupno institucionalno i političko vodstvo u BiH morati zajednički raditi na evropskoj budućnosti ove zemlje za dobrobit svih.

- Očekujemo da aktivnosti počnu bez odgađanja, na svim nivoima. EU će blisko sarađivati s vlastima na izradi plana reformi, a očekujemo i snažan angažman civilnog društva. Ono što ostaje neizmijenjeno jesu uvjeti koje zemlja treba ispuniti, odnosno reforme koje će BiH omogućiti potpunu interakciju sa EU. Ohrabrujuće je što su domaći lideri i institucije usvojili Izjavu, a sada trebaju provesti potrebne reforme - zaključio je Mekgafi.