BIH

Zvizdić neće sastaviti Vijeće ministara u roku

"Avaz" saznaje: SIPA nije dobila imena kandidata na provjeru

Autor:M. AŠČIĆ

5.3.2015

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ima zakonski rok od mjesec od dana zaprimanja zahtjeva od Predsjedništva BiH da provjeri kandidate za ministre i zamjenike u Vijeću ministara BiH prije nego što mogu biti imenovani, potvrđeno nam je jučer u ovoj agenciji.

To, faktički, znači da Vijeće ministara BiH s predsjedavajućim Denisom Zvizdićem na čelu, sve i da politički lideri u narednim danima postignu dogovor o Vladi FBiH, kojoj se još i ne nazire novi sastav, ne može biti imenovano ni potvrđeno u zakonskom roku od Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a to je do 11. marta ili, prema nekim tumačenjima, do 13. marta.

Gubi mandat

Inače, dogovor o formiranju Vijeća ministara ovisi o dogovoru o raspodjeli pozicija u Vladi FBH, jer HDZ BiH na tome insistira, navodeći da se obje vlade moraju formirati u paketu.

U SIPA-i nam je rečeno da oni postupaju na osnovu Zakona o Vijeću ministara BiH. Samo provjera Zvizdića trajala je osam dana, dok ni imena kandidata još nisu poznata niti su njihove provjere pokrenute. Predstavnički dom Parlamenta BiH Zvizdića je za predsjedavajućeg Vijeća ministara potvrdio 11. februara, tako da mu ostaje još sedam dana da imenuje nove ministre ili će izgubiti mandat predsjedavajućeg.

U Zakonu o Vijeću ministara BiH, naime, u članu 11., jasno se navodi da „ako Predstavnički dom ne potvrdi odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara o imenovanju ministra ili zamjenika ministra, predsjedavajući Vijeća ministara dužan je u roku ne dužem od osam dana imenovati drugu osobu na to mjesto i takvu odluku dostaviti na potvrdu Predstavničkom domu, ili podnijeti ostavku".

U članu 10. također je navedeno da "potvrda imenovanja zamjenika predsjedavajućeg, ministara i zamjenika ministara mora biti završena u roku od trideset dana od dana kada predsjedavajući Vijeća ministara preuzme dužnost".

Nema većine

Jedna od opcija za razrješenje ove situacije je da SDA, DF i Savez za promjene osiguraju u Predstavničkom domu BiH prostu većinu od 22 poslanika te potvrde Vijeće ministara, i to bez HDZ-a BiH, a ustavnost bi osigurali jednim ministrom Hrvatom iz bilo koje druge političke opcije. No, pitanje je jesu li spremni to riskirati.

Zvizdić se požalio šejhu

Predsjedavajući VMBiH Zvizdić, koji je, kao što je poznato, pripadnik derviškog reda, kako navode izvori iz SDA, nedavno se susreo sa svojim šejhom Halilom Brzinom te mu se "požalio na nemogućnost formiranja državne vlade", u čemu mu, navodno, probleme prave i stranačke kolege. Znakovito je, kako se prenosi, da mu šejh Brzina na to nije ništa odgovorio.