LIFESTYLE

NAPOKON RIJEŠENA "DILEMA": Rijaset IZ u BiH odgovorio smije li se utorkom prati kosa!

Da li je u pitanju samo sujevjerje

N. K.

5.3.2015

Na stranici Rijaseta Islamske zajednice u BiH u rubrici "Pitanja i odgovori" prof. dr. Enes Ljevaković razriješio je dilemu oko pranja kose utorkom.

Naime, u narodu je poznata uzrečica da pranje treba izbjegavati, te je dilema u tome da li je ovo sujevjerje ili...

Pitanje i odgovor prenosimo u cijelosti:

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Imam jedan problem već evo osam ili devet godina, ali kome god sam ispričala rekao mi je da se glupiram, osim mojih ukućana jer oni znaju o čemu se radi. Problem je da kada god kosu operem utorkom glava me boli sve dok ponovo ne operem kosu, a taj bol je tako jak i intenzivan da na kraju dovede do povraćanja i takvih bolova da ne mogu funkcionisati nikako. Ne vjerujem u gatke nikakve, ali stvarno me zanima je li moguće da tu nešto ima. Ispočetka sam mislila da mi se čini i da samo to umišljam, ali evo i poslije toliko vremena još uvijek je isto. Da li imate možda neki odgovor na ovo moje stanje?


Odgovor:

Esselamu alejkum!

Pranje kose utorkom ili u bilo koji drugi dan nije zabranjeno. Ostalo je u sferi nagađanja i umišljanja. Kako nije ni naređeno da se u to vrijeme mora prati kosa, izbjegavajte taj postupak u to vrijeme, ako je praksa pokazala da Vam šteti. Nije dopušteno vjerovati da se ti simptomi javljaju samo zbog pranja kose utorkom.