REGION

Uhapšen Branimir Glavaš: Preko Facebooka najavio štrajk glađu

Nepravomoćno osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Fena

5.3.2015

Branimir Glavaš, nepravomoćno osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991., uhićen je u četvrtak prijepodne i odveden u istražni zatvor u zagrebačkom Remetincu.

Oko 11,20 sati Glavaš je bez lisica na rukama, u pratnji četvorice policajaca, izišao iz svoga stana na Preradovićevom šetalištu u Osijeku, i policijskim vozilom krenuo prema zagrebačkom zatvoru u Remetincu.

Novinarima je izjavio da pravnu bitku nastavljaju njegovi odvjetnici, a da će svoju poruku staviti na Facebooku, na kojemu je, u međuvremenu, objavio da počinje sa štrajkom glađu.

U poruci na društvenoj mreži ustvrdio je da mu jedino to preostaje kao način borbe i prosvjeda protiv "desetogodišnjih kontinuiranih kršenja građanskih i ljudskih prava zajamčenih Ustavom RH i međunarodnim konvencijama".

Budući da su njegovi odvjetnici najavili ustavnu tužbu, na upit novinara što očekuje od Ustavnog suda kratko je kazao kako očekuje da poštuje Ustav i međunarodne konvencije o ljudskim pravima, "ili neka se raspusti".

Na Facebooku je također objavio da ga hrvatsko pravosuđe uhićuje već šesti puta, te da se "upravo događa još jedan pravni presedan u njegovu desetgodišnjem političko-pravosudnom progonu".

 Najavljuje i da ne odustaje od borbe za dokazivanje svoje nevinosti pred "politički instrumentaliziranim pravosuđem".

 Ustvrdio je da je "obrana grada Osijeka čista kao suza" i da se branitelji nemaju čega stidjeti.