GLOBUS

Zarif: Veoma smo blizu dogovora sa zapadnim silama

Vjeruje u dogovor koji će biti koristan svima

Fena

5.3.2015

Šef iranske diplomatije Džavad Zarif izrazio je sinoć uverenje da je njegova zemlja "veoma blizu" dogovora sa zapadnim silama o spornom nuklearnom programu Teherana, ali da ima još detalja na kojima je potrebno raditi.

- Verujemo da smo veoma blizu, veoma blizu i da možemo da odemo veoma daleko. Ima detalja koje je potrebno razraditi - rekao je Zarif u intervjuu za američku televiziju NBC.

Zarif je u Švicarskoj, dva dana zaredom, razgovarao s američkim državnim sekretarom Johnom Kerryem o iranskom nukelarnom programu u cilju, kako je javio Reuters, postizanja načelnog dogovora do kraja marta.

SAD i neki od njihovih saveznika, pogotovo Izrael, sumnjaju da Iran svoj nuklearni program, za koji tvrdi da je isključivo namenjen u mirnodopske svrhe, koristi za razvijanje atomskog oružja.

Zarif je u intervjuu američkoj televiziji rekao da Netanyahu podriva napore Teherana da se postigne sporazum o iranskom nuklearnom programu, ponovivši da Teheran nema namjeru da razvije atomsko oružje.

- Jednom kada se oko toga dogovorimo, jednom kada nestane ta histerija, to huškanje na strah, onda ćemo postići dogovor i to dogovor koji nikome neće naškoditi - naglasio je šef iranske diplomatije.