BIH

Intenzivne padavine i u BPK Goražde

Nanosi snijega na Orahovicama i do jednog metra

Al.B

5.3.2015

Glavni putni pravci na području BPK Goražde su prohodni, ali intenzivne padavine stvaraju velike probleme službama koje rade na čišćenju snijega.

Najteža situacija je u višim predjelima, a posebno u najudaljenijoj goraždanskoj mjesnoj zajednici Orahovice. Visina snijega u Hrančićima, gdje ja živim, trenutno iznosi oko 35 centimetara, ali snijeg i dalje pada, puše i vjetar koji je na prevoju na Orahovicama stvorio nanose od oko jednog metra.

"U dva navrata od jutros nestajalo je i struje. Prema nama se iz pravca Švapskog groblja probija mašina, otežano ide zbog velike količine snijega, ali očekujem da će uspjeti probiti ovaj put i da ćmo tokom dana biti povezani sa Pračom i Sarajevom. Medicinska sestra je krenula prema ambulanti u Orahovicama, trenutno je u Dateljima i očekujemo da ona tokom dana bude ovdje. Pozvao bih stanovništvo da skinu snijeg sa krovova kuća da ne bi došlo do neželjenih posljedica. Snijega ima puno, težak je i mokar, a imamo i porodica sa starijim, trošnim kućama", kazao nam je predsjednik MZ Orahovice Adem Mutapčić.

On dodaje da će se čišćenje sporednih, seoskih puteva započeti tek nakon prestanka padavina, a građane poziva da budu strpljivi. Vremensku prognozu zabrinuto prate i u Općini Pale u FBiH, gdje su još ranije najavili mogućnost bankrota, a čišćenje snijega stvara dodatne troškove.

"Trenutno je i kod nas u višim predjelima oko 35 centimetara, a snijeg i dalje pada. Mašine su na terenu, a angažujemo ih po sistemu 'dođem ti'. Znamo da stvaramo nove troškove u budžetu, ali život ne smije stati", kaže načelnik Općine Pale u FBiH Asim Zec.