BIH

Dom naroda PSBiH: BiH ispunila uvjet da ne dođe na crnu listu MONEYVAL-a

Na sjednici u Sarajevu

A. L.

5.3.2015

13:40 Davanjem saglasnosti za ratificiranje brojnih sporazuma završena je današnja sjednica Doma naroda Parlamenta BiH.
 
13:10 Dom naroda je s četrnaest glasova "za" bez glasova "protiv" i "suzdržanih" glasova, usvojio zaključak da se zbog postojanja brojnih otvorenih pitanja, a na prijedlog Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije, obavi široka rasprava o pitanjima koja opterećuju funkcionisanje BHRT-a.
 
13:00 Zbog nepostojanja entitetske većine nije usvojen Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2013. godinu.
 
Naime, pet delegata iz RS glasalo je "protiv". S druge strane, s dvanaest glasova "za", bez glasova "protiv" i dva "suzdržana" glasa primljen je k znanju finansijski plan BHRT-a i planovi programa za 2014. godinu.
 
12:45 U toku je rasprava o Izvještaju o radu i poslovanju BHRT-a za 2013., finansijskom planu i planovima programa za 2014. godinu.
 
Delegat Martin Raguž (HDZ1990), upozorio je tokom svog izlaganja da se BHRT nalazi u veoma teškoj situaciji i zbog činjenice da se nastavlja negativan trend naplate RTV takse.
 
- U 2013. godini uočen je manjak od 2,5 KM, a u prošloj godini se to pogoršava, a sa druge strane se povećavaju troškovi. Moramo riješiti otvorena pitanja i dati svoj doprinos kako bi javnost imala pravo na nepristrasan program - rekao je Raguž.

12:40 Sa sedam glasova "za", pet "protiv" i jednim "suzdržanim" glasom usvojen je Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu.

Delegat Darko Babalj (SDS) kazao je tokom diskusije da će on glasati protiv usvajanja ovog izvještaja.

- Uočena je letargičnost u borbi protiv korupcije, proces upravljanja velikim kapitalnim ulaganjima nije zadovoljavajući, a konstatovani su i nedostaci kod javnih nabavki - rekao je Babalj.

12:30 Sa dvanaest glasova "za", dva "protiv" i bez suzdržanih glasova, u prvom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o carinskoj politici u BiH, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

12:25 Delegati nisu usvojili u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, jer nije postojala entitetska većina pa će se o prijedlogu zakona usaglašavati Kolegij do naredne sjednice.

Naime, protiv ovog prijedloga zakona glasalo je pet delegata iz RS

12:20 Sa četiri glasa "za", deset "protiv" i bez suzdržanih glasova, nije primljena k znanju Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2013. godinu.

12:10 Sa 14 glasova "za" na sjednici je usvojen Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH po hitnom postupku na zahtjev delegata kluba srpskog naroda.

Kako je rekao Ognjen Tadić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, radi se o rješenju kojim se ispunjavaju uslovi koje od BiH očekuje MONEYVAL, kako BiH ne bi dospjela na crnu listu.

 

Počela je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će delegati, između ostalog, razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH u drugom čitanju.

Ovaj zakon predložilo je Vijeće ministara BiH, a njime bi se trebala osigurati veća pravna sigurnost, unaprijediti i pojednostaviti proces priliva direktnih stranih ulaganja, kao i poboljšati poslovno okruženje i investicijska klima. Naglašeno je da bi izmjene i dopune ovog zakona u skladu s novim, modernim rješenjima pomogle u otklanjanju barijera u poslovanju javnog i privatnog sektora.

Pred delegatima će se naći i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH u prvom čitanju, koji je predložilo Vijeće ministara BiH. Zakonom se provodi odluka Ustavnog suda BiH, te sudijama i tužiocima na nivou BiH uvode naknade za ishranu tokom rada, prijevoza na posao i s posla te troškovi smještaja i odvojenog života.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o carinskoj politici u BiH, izvještaji komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o nekoliko zakonskih rješenja te davanje saglasnosti na potpisivanje više međunarodnih sporazuma.