GLOBUS

Putin poslao upozorenje Ukrajini: Imate plina za još samo dva dana

Ništa bez plaćanja unaprijed

Autor:(A. Vr.)

4.3.2015

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da ne želi novi sukob s Ukrajinom zbog plina, a da Kijev ima plaćenog ruskog plina za samo dva dana.

Moskva je Kijevu prekinula opskrbu plinom od lipnja do decembra, zbog spora oko cijene i neplaćenih računa. Bio je to treći prekid opskrbe u zadnjih deset godina, nakon sličnih 2006. i 2009.

Prijašnji "plinski ratovi" vodili su i u probleme s opskrbom Evrope u kojoj je trećina plina ruska, a 40 posto toga plina stiže preko Ukrajine.

Opskrba Europe u najnovijem sporu nije dovedena u pitanje, ali Ukrajina zbog kaotičnog stanja svojih financija muku muči s redovitim plaćanjem ruskom državnom proizvođaču Gazpromu.

"Unaprijed plaćenoga plina ima za tačno dva dana, a ništa još nije poduzeto", rekao je Putin u srijedu nasastanku ruske vlade.

"Tražim od premijera i od Gazproma da obrate na to pozornost jer nikome ne treba sukob sličan prethodnima. Spremni smo ispuniti svoje ugovorne obveze, ali samo uz plaćanje unaprijed", dodao je.

Evropska komisija pomogla je da se pregovorima postigne "zimski plinski dogovor" Moskve i Kijeva i po njemu je Ukrajina otplatila nešto duga i uvezla milijardu kvadratnih metara plina.