NAUKA

Čujete glasove u glavi? Možda niste ludi, doktor tvrdi da su genijalci i šizofreničari vrlo slični

Psiholog Scott Barry Kaufman tvrdi

Autor:(A. Vr.)

4.3.2015

Psiholog Scott Barry Kaufman tvrdi da su mozgovi genijalaca i šizofreničara iznenađujuće slični. Oboje imaju vrlo aktivan dio mozga zadužen za sanjarenje i asocijacije, ali razlika je što genijalci znaju razlikovati stvarnost od mašte.

"Veliki je mit da su kreativni genijalci uvijek genijalni. Mnogi takvi genijalci su dobri u samopromomocija i pomalo narcisoidni pa mogu ostaviti dojam kao da se uopće ne moraju truditi. No, njihov kreativni proces vrlo je sličan onome što prolaze i ostali ljudi koji pokušavaju biti kreativni", objašnjava Kaufman.

"Važno je rizikovati. Većina stvari koje je napravio Thomas Edison su čisto smeće. U svojem je životu imao neke od najgorih ideja svoje generacije, no imao je i nekoliko koje su bile najbolje na svijetu. Zbog toga je posve opravdano imati loše ideje ako vas dovedu do genijalnih", tvrdi Kaufman.

U objašnjavanju genijalaca spomenuo je i Eminema, za kojeg tvrdi da ima "razvijenije veze u području mozga zaduženog za obradu jezika. S vremenom, kada vježbate nešto, bilo to kognitivna ili motorna vještina, razvijate veze u mozgu koje ga čine jedinstvenim".

Neuronaučnica Heather Berlin dodaje: "Različiti dijelovi mozga se aktiviraju i kada je riječ o improviziranom repanju. Isti dio mozga zadužen je za stvaranje novih ideja, a kada se koristi, manje je aktivan dio za memoriju, koji je odgovoran i za poimanje sebe. Kada se taj dio mozga isključi, gubimo filter koji nad drži unutar društvenih normi, što omogućuje slobodan protok informacija. To može biti vrlo korisna stvar."