GLOBUS

SAD: "Hiljade" ruskih vojnika na istoku Ukrajine

Podrška separatističkim pristalicama

Fena

4.3.2015


Sjedinjene Američke Države su saopćile u srijedu da su "hiljade i hiljade" ruskih vojnika i njihove vojne opreme prisutni na istoku Ukrajine kao podrška separatističkim pristalicama Moskve koji se bore protiv snaga iz Kijeva.

- Rekla sam da su prisutne hiljade i hiljade vojnika - odgovorila je pomoćnica državnog sekretara Victoria Nuland, nakon pitanja komisije američkog kongresa o broju ruskih trupa koje bi se trenutno mogle nalaziti na pobunjeničkom istoku Ukrajine.

- Od decembra, Rusija je prenijela stotine komada vojnog materijala, uključujući tenkove, oklopna vozila (...) tešku artiljeriju.

Ruska vojska ima sopstvenu komandnu strukturu na istoku Ukrajine, koja ide od generala do manje gradiranih oficira, dodala je Nuland.

Ona je, međutim, odbila reći više o broju ruskih trupa koje bi se mogle nalaziti na istoku Ukrajine, tvrdeći činjenicu da njeno obraćanje u komisiji vanjskih poslova u predstavničkom domu nije iza zatvorenih vrata, već je kvalificirano kao "nije povjerljivo".

U utorak su Barack Obama, Francois Hollande i Angela Merkel obećali "oštru reakciju" zapada u slučaju "velikog prekida" primirja na pobunjeničkom proruskom istoku Ukrajine i pozvali na pojačanje uloge OSCE-a u praćenju ovog primirja.