GLOBUS

Američko ministarstvo pravde oslobodilo optužbi bivšeg policajca za ubistvo u Ferfusonu

Nema dokaza za osporavanje svjedočenja Darrena Wilsona

Fena

4.3.2015

Američko ministarstvo pravde neće krivično goniti bivšeg policajca zbog ubistva iz vatrenog oružja nenaoružanog 18-godišnjeg crnca u gradu Fergusonu u saveznoj državi Misuri, ali je u šturom izvještaju objavljenom u srijedu okrivilo gradske vlasti i njihove policijske snage za rasne predrasude.

Savezni zvaničnici zaključili su kako nema dokaza da se ospori svjedočenje bivšeg policajca Darrena Wilsona da je strahovao za svoju sigurnost, niti da ima pouzdanih dokaza da je Michael Brown podigao ruke kada je otvorena vatra na njega, javlja AP.

Odluka ministarstva o pucnjavi 9. augusta prošle godine bila je očekivana u javnosti, djelimično i zbog visokih pravnih standarda potrebnih za sudske postupke pred saveznim sudovima zbog kršenja građanskih prava.

Wilsona, koji je izjavio da ga je Brown udario u lice i da je pokušao doći do pištolja tokom čarkanja, oslobodila je porota u novembru, nakon čega je podnio ostavku u policiji.

U izvještaju se navodi da su crnci u Fergusonu meta neselektivnih napada policije koja koristi prekomjernu silu.

Pažnja je sada usmjerena na Ferguson, grad koji se bori s rasnim predrasudama za koje savezna vlada tvrdi da su duboko ukorijenjene u policiji, pravosuđu i u zatvorskom sistemu.