GLOBUS

Abbas optužio Izrael za "gangstersko ponašanje"

Zbog odluke o obustavi transfera više od 100 miliona dolara poreskih prihoda

Fena

4.3.2015


Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u srijedu je optužio Izrael za "gangstersko ponašanje" zbog njegove odluke da obustavi transfer više od 100 miliona dolara poreskih prihoda koje prikuplja uime palestinskih vlasti.

Otvarajući dvodnevni sastanak visokih palestinskih zvaničnika na kome će biti raspravljano o vezama s Izraelom i o mogućnosti prekida sigurnosne saradnje s jevrejskom državom, Abbas je nazvao izraelski potez provokacijom.

- Kako se njima omogućuje da odnose naš novac? Suočavamo li se mi s državom ili gangsterom? - postavio je pitanje palestinski predsjednik na sastanku Centralnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije, drugog po značaju tijela za donošenje odluka, prenosi agencija Reuters.   

Evropski i američki zvaničnici zabrinuti su da bi tako dug prekid doveo palestinske vlasti na rub propasti, ugrožavajući sigurnost širom okupirane Zapadne obale.

Već mnogima od 14.000 civilnih službenika palestinskih vlasti plaće su smanjene za oko 40 posto i izazvalo nemire u Ramallahu, Betlehemu i drugim gradovima na Zapadnoj obali.

Sigurnosna saradnja s Izraelom, ključni aspekt mirovnog sporazuma iz Osla sredinom 1990-ih godina, mogla bi biti prekinuta iz prostog razloga što policajci i drugi sigurnosni službenici ne primaju plaće, tvrde palestinski zvaničnici.

- Kako ćemo isplaćivati plaće? - upitao je Abbas, dodajući da osim poreskih prihoda Izrael duguje oko 1,8 milijardi šekela (450 miliona dolara) neisplaćenih plaća Palestincima koji rade za firme u Izraelu.

Odnosi između dvije strane opasno su zategnuti nakon propasti mirovnih pregovora uz američko posredovanje u 2014. godini.

Izrael je objavio u januaru da prekida transfer novca, tvrdeći da je to odmazda zbog palestinske odluke da se pridruži Međunarodnom krivičnom sudu, gdje planira prijaviti Izrael zbog ratnih zločina.