GLOBUS

Jasem Emwazi: Moj sin nije zloglasni koljač Jihadi John, tužiću sve koji to tvrde!

Kaže da je sve izmišljeno

J. Be. / A. Vr.

4.3.2015


Jasem Emvazi rekao da je sve što su mediji objavili o njegovom sinu izmišljeno. Čovjek koji se predstavio kao otac Muhameda Emvazija, koga su mediji označili kao džihadistu "Jihadi Johna", tvrdi da zloglasni maskariani koljač nije njegov sin.

- Ne postoje nikakvi dokazi da je to moj sin - rekao je Jasem Emvazi za kuvajtske novine "Al Kabas", tvrdeći da postoje samo lažne glasine koje kruže o njegovom sinu, prenose svjetski mediji.

On je dodao da je angažovao advokata i da će tužiti sve koji su njegovog sina optuživali da je ubica Islamske države.

Zanimljivo je, međutim, da su pojedini britanski mediji jučer prenijeli navodnu izjavu Jasema Emvazija, u kojoj se on javno odrekao svog sina teroriste i plačući nazvao ga "psetom" i životinjom.

Jasem Emvazi je osuo paljbu na svog sina, za kojeg se prošle sedmice saznalo da je on glavni egzekutor ISIL-a i rekao: "Neka moj sin ide dovraga"!

Kako su prenijeli britanski mediji, u telefonskom intervjuu Jasem se rasplakao i priznao kako se stidi svog sina.

jihadi-66

Podsjetimo, britanski mediji su ekskluzivno objavili fotografije Jihadi Johna, glavnog dželata ISIL-a koji je više osoba javno pogubio odsijecanjem glave.

Naime, Mohammed Emwazi je došao u Veliku Britaniju kada je imao svega šest godina sa svojim roditeljima iz Kuvajta i tu započeo svoj život. Volio je da igra nogometa, a omiljeni klub mu je bio Manchester United.

Kako prenosi Daily Mail, susjedi ga se sjećaju kako tihog i ljubaznog dječaka koji je išao u Crkvenu školu, gdje je bio jedini musliman u razredu.

Također, britanski mediji su objavili tim povodom i fotografije Jihadi Johna još dok je bio dječak, a na fotografiji je on i njegovi drugovi iz razreda.

Emwazi je bio na listi potencijalnih terorista već nekoliko godina, ali je 2012. godine uspio da pobjegne u Siriju.

Također se vjeruje kako su MI5 i ostale policijske agencije došle u kontakt sa Emwazijem čak 12 puta, ali je svaki put izbjegao hapšenje.