BIH

Sjednice Viskog sudskog i tužilačkog vijeća BiH otvorene za javnost

Radi unapređenja transparentnosti institucije

Fena

4.3.2015

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTVBiH) danas je, tokom prvog dana dvodnevne sjednice, donijelo odluku da sjednice VSTV-a BiH budu otvorene za javnost, saopćeno je iz Vijeća.

Kako se navodi, ova odluka predstavlja značajan doprinos i neosporan dokaz posvećenosti VSTV-a BiH unapređenju transparentnosti institucije i povećanju povjerenja javnosti u rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine. 

Iz VSTV-a BiH ističu da će svim zainteresovanim za rad institucije, rasprave i odluke tokom sjednica Vijeća biti omogućeno audio i video praćenje. 

Pristup sjednicama će se ostvarivati u sjedištu VSTV-a BiH u posebnoj prostoriji putem videolinka, uz obaveznu najavu dolaska najkasnije 48 sati prije održavanja sjednice. 

- Sjednice VSTV-a BiH će biti isključene za javnost samo u izuzetnim slučajevima, konkretno u dijelu sjednice u kojem se provodi postupak glasanja; kada VSTVBiH odlučuje o žalbama na odluke drugostepene disciplinske komisije ili donese odluku kojom tačku dnevnog reda ili dio diskusije proglašava zatvorenim za javnost - navodi se u saopćenju. 

Također, odluku vezanu za eventualno proglašavanje tačke dnevnog reda ili dijela diskusije zatvorenim za javnost, VSTVBiH može donijeti ukoliko je to potrebno radi zaštite podataka koji su zakonom, drugim propisom ili aktom označeni kao tajna, radi zaštite privatnosti i ličnih podataka, te kada raspravlja o pitanjima koja mogu naštetiti ugledu ili integritetu pravosuđa, odnosno nositelja pravosudnih funkcija. 

Sjednice će biti otvorene za javnost nakon stupanja na snagu izmjena Poslovnika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, kojim je regulisano ovo pitanje, odnosno narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH, navodi se u saopćenju VSTVBiH.