BIH

Mehura Selimović oslobođen optužbi za ratni zločin u Bihaću

Sud BiH-Odjel za ratne zločine

Fena

4.3.2015

Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine danas je izreklo drugostepenu presudu u predmetu Mehura Selimović i drugi.

Prema toj presudi Mehura Selimović u potpunosti je oslobođen krivice, a Adil Ružnić i Emir Mustafić osuđeni su na po tri i po godine zatvora za zločine na području Bihaća. 

Selimović, Ružnić i Mustafić bivši su pripadnici Petog korpusa Armije BiH, a sumnjičeni su za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva. 

Apelaciono vijeće Suda BiH odlučio je da Selimoviću budu ukinute i mjere zabrane izrečene 2012. godine, a istaknuto je da je žalba Tužilaštva BiH odbijena kao neosnovana. 

Prema tvrdnjama Apelaciono vijeće nije našlo dokaze za izvršenje krivičnog djela koja su se stavljala na teret Selimoviću. Iskazi svjedoka nisu ukazivali na to da je počinio ratni zločin. 

Svjedočenja 54 svjedoka bila su dovoljan dokaz za određivanje pritvora Ružniću i Mustafiću, a istaknuto je da je uzeto u obzir da su očevi, da su imali korektno ponašanje tokom procesa i da nisu osuđivani ranije. 

Prvostepenom presudom Selimović, Ružnić i Mustafić bili su osuđeni da su od aprila 1994. do kraja januara 1996. godine omogućili i sami učestvovali u fizičkom i psihičkom zlostavljanju osoba zatočenih u centru "Luke" u Bihaću, auto-servisu "Rad" u Cazinu, kasarni "Adil Bešić" i prostorijama hotela "Park" u Bihaću. 

Tom presudom Selimović i Ružnić osuđeni su na po osam godina, a Mustafić na devet godina zatvora.