BIH

Sastanak u organizaciji Misije OSCE-a u BiH za predstavnike 10 općina u Konjicu

"Uloga općinskih vijeća/skupština opština u promoviranju stabilnosti na lokalnoj razini"

M. Ć.

4.3.2015

Misija OSCE-a u BiH-i, domaćin je dvodnevnog  sastanka o temi "Uloga općinskih vijeća/skupština opština u promoviranju stabilnosti na lokalnoj razini", koji se održava u Konjicu. Sastanak je organiziran kao forum za razmjenu iskustava, te za diskusiju o ključnim odnosima unutar institucija i zajednica, koji su važni za stabilnost na lokalnom nivou.

Fokus diskusije bio je na postojećim praksama, potrebnim poboljšanjima i aktivnostima koje bi trebalo poduzeti , kao i na jačanju uloge općinskih vijeća/skupština opština na lokalnom nivou. Ovom sastanku prisustvuju  predstavnici iz deset bosanskohercegovačkih općina i to Drvara, Glamoča, Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Istočnog Novog Sarajeva, Kotor Varoši, Prozora/Rame , Viteza, Vlasenice, Zvornika i Srebrenice.Tematsku prezentaciju o promoviranju stabilnosti na lokalnom nivou imao je prof.dr.Nerzuk Ćurak, dok je o koalicijama za borbu protiv mrženje i ulozi općinskih vijeća/skupština opština, govorila predstavnica OSCE-a, Slađana Milunović.

- Cilj sastanka je da se podrže općine kako da obavljaju svoj zadatak, vezan za jačanje stabilnosti na lokalnom nivou.Iz tog razloga je fokus stavljen na tri ključna odnosa, a to su odnos između građana i vlasti, odnos između političkih i institucionalnih lidera, te odnos između grupa građana u zajednici-istakao je zamjenik direktora Odjela za ljudsku dimenziju , Misije OSCE-a u BiH-i, Fermin Cordoba.

- Ja se iskreno nadam da će ova naša debata utjecati na lokalne  donositelje odluka  da unaprijede svoje postojeće prakse, da možda posumljaju u neke svoje dosadašnje prakse, ali i da rade na konstituciji lokalnog političkog života na onaj način koji afirmira daljnji razvoj demokratske političke kulture-istakao je prof. Ćurak.

Pero Kovačević, dopredsjednik Općinskog vijeća Prozor/Rama je istakao da je ovaj sastabak izuzetno važan.

- Nadam se da ćemo se mi na lokalnoj razini uključiti u sve projekte, koji imaju za cilj rješavanje određenih problema u zajednici-kazao je Kovačević. Nada Milosavljević, kao predstavnica Općine Srebrenica je istakla da je razmjena iskustava izuzetno važna.

- Neke pozitivne prakse iz drugih općina možemo prenijeti i na svoje područje- kazala je Milosavljević.