CRNA HRONIKA

Smanjen broj dojava o postavljenim bombama u Tuzlanskom kantonu

MUP TK

(M.M.)

4.3.2015

Lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama su posljednjih nekoliko godina aktuelne na području Tuzlanskog kantona, ali i šire, te predstavljaju ozbiljan problem za normalan rad škola, kao i drugih subjekata naše društvene zajednice, saopšteno je iz MUP-a TK.

Na području tuzlanskog kantona one su najizraženije na području grada Tuzle, gdje su najčešće mete „napada“ srednje škole,

U toku 2013. godine Uprava policije MUP-a TK-a je zaprimila 54 anonimne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u objektima (škole, banke, tržni centri i ugostiteljski objekti) na području Kantona, i nakon KDZ pregleda je ustanovljeno da se u svim slučajevima radilo o lažnim dojavama. Operativnim radom policijskih službenika Uprave policije rasvijetljeno je 47 prijavljenih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama.

U 2014. godini je došlo do smanjenja ove pojave, zbog prvenstveno pojačanog preventivnog rada policijskih službenika koji se ogleda u edukativnim predavanjima za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola, kao i represivnim aktivnostima koje sprovode policijski službenici Uprave policije MUP-a TK-a.

U prilog ovoj tezi govore i podaci da je u 2014. godini zaprimljeno 19 dojava o postavljenim eksplozivnim napravama, a protiv 13 osoba nadležnom tužilaštvu su podnešeni Izvještaji o počinjenom krivičnim djelu „Zloupotreba znaka za pomoć i opasnost“ i u većini slučajeva se radi o starijim maloljetnicima koji podliježu krivičnoj odgovornosti.

Za počinioce ovih krivičnih djela KZ FBiH predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, a pored krivične odgovornosti, prema Zakonu o srednjem odgoju i obrazovanju TK-a, učenici snose i disciplinsku odgovornost.

- Policijski službenici Uprave policije MUP-a TK-a će i u narednom periodu poduzeti pojačane preventivne i represivne mjere i radnje a sve u cilju smanjenja ove pojave i stvaranja još povoljnijeg sigurnosnog okruženja, navodi se u saopštenju.