BIH

Ambasadorica Cormack o reformi Ustava BIH, položaju Hrvata, borbi protiv ISIL-a

Američka diplomatkinja odgovarala na pitanja građana

Redakcija

4.3.2015

Ambasadorca SAD-a u BIH Maureen Cormack danas je putem Facebook profila američke ambasade razgovarala sa građanima BIH te odgovarala na njihova pitanja. Veliki broj pitaja građana odnosio se na ustavne reforme u BiH i Dejtonski sporazum.

Ambasadorica Cormack je po ovom pitanju naglasila da se demokratija zasniva na ideji da građani traže odgovornost vlasti i da koriste svoj glas da bi stvorili bolji sistem upravljanja. Ona je pozvala građane da da ne podliježu strahovima zasnovanin na etničkoj osnovi koje nastoje kreirati političari, nego da rade zajedno na preuzimanju odgovornosti za budućnost zemlje.

- Ono što vi tražite je moguće prema sadašnjem Ustavu. A vlasti BiH su upravo ratificirali obavezu da se priključe EU, što će podrazumijevati sveobuhvatne socijalne i ekonomske reforme. Neke će biti teske, ali su od ključne vaznosti za budućnost BiH. Sve zemlje koje su postale članice EU morale su u sklopu tog procesa provesti ustavne promjene i isto će to morati uraditi BiH, napisala je Cormack.

Neke građane je zanimao i stav ambasadorice po pitanju položaja Hrvata u BiH.

- Problemi sa kojima se ova zemlja susreće nisu samo problemi jednog konstitutivnog naroda niti se mogu riješiti od strane samo jednog naroda jer najveći izazovi nisu definisani etničkom pripadnošću. Svi garđani ove zemlje, kao i izabrani zvaničnici, moraju raditi zajedno, fokusirati se na ekonomiju, stvarati radna mjesta i poboljšati kavlitet životnog standarda za sve, istakla je Cormack.

Na pitanje o prijetnjama koje predstavlja ISIL, ambasadorica je napisala :

- Kao što je poznato vlasti SAD su uhapsile određen broj Bosanaca koji su pružali podršku ISIL-u. U pitanju je je istraga koja je u toku. State Department redovno izdaje upute o putovanjima ukoliko postoji razlog za zabrinutost. Ohrabrujemo vas da redovno provjerite našu web stranicu. Kada je riječ o lokalnim vlastima, one su upoznate sa situacijom, a mi sa njima imamo dobru saradnju u oblasti borbe protiv terorizma.