BIH

Obespravljeni radnici TK-a tvrde da su ostali bez zdravstvenog osiguranja

Nastavljeni protesti i danas

M. Ahmedić

4.3.2015

Radnici propalih firmi sa područja TK-a koji su na današnjim protestima istaknuli novi problem, kako su kazali, da su radnici "Dite" i "Konjuha" ostali bez zdravstvenog osiguranja, međutim, Zavod za zdravstveno osiguranje TK potvrdio je da je stigao Zahtjev od strane resornog ministarstva o nastavku vršenja ovjere knjižica radnicima privrednih društava.

Rijad Kurtalić, portparol Zavoda zdravstvenog osiguranja TK-a, kazao je da je stigao zahtjev o nastavku vršenja ovjere knjižica radnicima privrednih društava.

- Mi smo 3. marta, ujutro, dobili Zahtjev od Ministarstva industrije, energetike i rudarstva TK-a o nastvaku vršenja ovjere knjižica za zaposlenike privrednih društava "Dite", "Konjuha", "Polihema", "Poliolhema", "Guminga" i "Gredelja" iz Dobošnice do kraja mjeseca marta. Jedan od radnika "Konjuha" je u toku dana već dolazio i ovjerena mu je knjižica, a što se tiče dva radnika o kojima radnici tvrde da nisu mogli ovjeriti knjižice, to ne znamo, možda su dolazili prije nego smo od resornog ministra dobili zahjtev o nastavku ovjere knjižica radnicima - naglasio je Kurtalić.

Dodao je da su taj zahjtev trebali dobiti još u petak, 27. februara, ali, kako kaže, da je zbog praznika Dana nezavisnosti stigao kasnije, jer se zadesio vikend, te je ponedjeljak bio neradni dan.

- Što se tiče našeg Zavoda nema nikakvih smetnji za ovjeru knjižica ovim radnicima navedenih firmi, sve do 31. marta, a šta će biti dalje to je u nadležnosti resornog ministarstva i Vlade TK-a - podvukao je Kurtalić.